torsdag den 28. maj 2020

Årtiets anime kavalkade

Jeg lagde allerede op til dette i september sidste år i blogindlægget Der er noget på vej, og nu tager jeg altså (endelig) hul på det. I en række indlæg vil jeg se tilbage på det forgangne årti med anime-øjne. Serien kommer til at hedde Årtiets anime. Jeg arbejder stadig på indlæggene og har endnu ikke udformet dem alle sammen endnu (overhovedet ^^;). Men ved at sætte det i gang sådan officielt på bloggen, håber jeg at få sat skub i det. 

Med få undtagelser vil anime'erne i Årtiets anime enten være afsluttet eller påbegyndt i årene 2010-2019. Serier med flere sæsoner betragtes generelt som én serie, medmindre tidligere sæsoner er udkommet før 2010 eller andet er angivet.

Jeg plejer egentlig at sige, at min smag indenfor anime er meget bred, men... når jeg ser tilbage på dette årti, er der helt klart genrer og typer af serier, jeg foretrækker og omvendt nogle, jeg går udenom og sjældent giver en chance. 


For mig har en god anime følgende:

1. Interessante karakterer, der udvikler sig, som jeg engagerer mig i. Dette kriterium står helt klart allerøverst.

2. En velfortalt historie. Der behøver ikke være vilde plot twists og en dybere mening. Det vigtigste er, at historien bliver fortalt på fængende og engagerende vis. Naturligvis værdsætter jeg en spændende historie, men jeg kan også finde glæde i historier, der er totalt ligetil. 

3. Et soundtrack der passer til serien og løfter den et niveau op. For mig betyder musikken i en anime rigtig meget. Det er faktisk vigtigere end selve animationen. Jeg kan acceptere panorering hen over stilbilleder, så længe det akkompagneres af et godt soundtrack. 

Det er mine hovedkriterier, når jeg bedømmer anime sådan generelt. 


Som forberedelse til Årtiets anime har jeg set tilbage på, hvilke animeserier, jeg i sin tid sprang over, og så har jeg givet nogle af dem en chance. Det er dog ret få, som jeg har set til ende i den forbindelse. Baseret på det ser det ud som om, at jeg ikke bryder mig om serier der er alt for wacky med overdrevne og/eller excentriske karakterer. 


En genre jeg er vendt tilbage til igen og igen og virkelig haft lyst til at se ind imellem er mecha. Men den har været svær at få øje på i det forgangne årti. Er mecha dødt? Jeg kan slet ikke komme på nogen virkelig gode mecha-serier. 
Iron-blooded Orphans (Gundam) var okay, men ikke noget at råbe totalt hurra for. Break Blade var god og havde potentiale, men historien blev afbrudt midt i det hele. Og så havde jo lige lige et crush på Darling in the FranXX.
Så ikke noget blogindlæg om mecha. Til gengæld kommer der nogle andre genre-fokuserede indlæg. I hvert fald et om sport, tænker jeg, for det er altså en genre, jeg har kastet mig noget mere over her i 10'erne. Jeg giver Cross Game skylden!


Jeg vil gerne give noget opmærksomhed til så mange af årtiets gode serier som muligt. Dog bliver der helt sikkert nogle, der vil gå igen flere steder og fylde mere, fordi de netop opfylder mine tre bedømmelseskriterier. 

Da jeg ikke er afklaret omkring, hvor mange blogindlæg der kommer i serien Årtiets anime, kan jeg heller ikke sige, hvor lang en periode de vil strække sig over. Men de kommer nok ikke i uafbrudt rækkefølge. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar