lørdag den 7. januar 2012

Sociale grupperinger

Mange betragter vores fanmiljø som yderst åbent og imødekommende, men selv her findes der sociale grupperinger. Folk finder sammen i større eller mindre grupper, som de er mest sammen med. Jeg tror dog ikke, at det er et dårligt tegn. Jeg tror, at det er en helt naturlig reaktion. Selvom vi alle deler interessen for anime, manga, cosplay og/eller noget andet inden for miljøet, så vil der altid være nogle, som vi slår mere klik med end andre - nogle der minder mere om en selv, hvis smag og holdninger minder om ens egne.

Disse grupperinger kan centrere om flere forskellige ting. Mange af dem der cosplayer, finder sammen om det og laver cosplaygrupper. Sammen planlægger de cosplay fra samme serie og laver det også sammen af og til. Nogle gang handler det også bare om at have kostumet på og derigennem blive en del af en gruppe - ligegyldigt om det er hjemmelavet eller købt. Det virker til, at det især er de yngre fans, som finder sammen i grupper på denne måde. Jeg forestiller mig, at det også er en nem måde at komme ind i en gruppe på. Cosplay kan også være en rigtig god isbryder, så man kan få startet en samtale med nye mennesker.

Min egen sociale gruppe har dog ikke meget med cosplay at gøre, og det var heller ikke det vi fandt sammen om. Jeg blev en del af en gruppe dengang jeg var med til at oprette HAF. Det at skabe noget nyt i miljøet, var det jeg havde til fælles med dem, "jeg kom i gruppe med." Siden 2006 har der været store ændringer i min sociale gruppe. Der er kommet en del nye til, men mange af "de gamle" er også forsvundet. Min gruppe er egentlig ikke særlig homogen. Aldersmæssigt spænder vi over et årti, der er en del forskellige faglige baggrunde lige fra ufaglært til Phd. Alligevel er vi kommet sammen i en gruppe, som efterhånden rummer en 20-25 personer. Det lyder nok som en stor gruppe (hvilket er ved at være ret upraktisk til nytår), men indenfor "hovedgruppen", er der da også nogle jeg snakker mere med end andre. 
Jeg har svært ved at sige præcis, hvad vores gruppe er "centreret" omkring. Det er ikke, fordi vi bor i nærheden af hinanden og som sagt er vi ret uhomogene. Vi har dog alle det til fælles, at vi er dem der "står bagved", når der laves arrangementer i miljøet. Vi organiserer og hjælper til på en eller anden måde hos et eller flere arrangementer. På den måde er vi ikke nær så meget "ude blandt de almindelige deltagere" altid. Vi hygger os omkring de opgaver vi har bagved. 

Jeg er utrolig glad for, at jeg er blevet en del af en så stabil social gruppe. Langt de fleste andre sociale grupper, jeg har tilhørt, har været tilknyttet min skolegang, og når man ikke længere gik i skole sammen, flød kontakten ligesom ud. Men jeg har på den ene eller den anden hvis haft en social gruppe i miljøet i over 5 år, og jeg tror at den vil vare ved mange år endnu. Ja, der vil sikkert ske nogle ændringer undervejs, men dem tager vi, når det sker.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar