mandag den 15. februar 2016

Melissa vil gerne inspirere andre med sin optræden

32 dage til J-Popcon 2016. Mit næste optaktsinterview er med 22-årige Melissa Goncalves Kjærulff, som bor på Amager. Hun var til sin første (J-Pop)con i 2007 og har cosplayet siden 2008. Udover cosplay er hendes store hobby at lave videoer - både at planlægge, spille med i og redigere dem. Til dette års J-Popcon skal Melissa optræde i både Danish Cosplay Championship (DCC) og J-Popcons Cosplayshow, men her i interviewet er fokus på DCC. 


Hvordan blev du interesseret i cosplay?
Som ung pige introducerede min søster mig for manga, i forhold til at jeg skulle have noget at læse på en ferie. Hun havde selv en gruppe venner, som hun cosplayede med, og jeg så altid meget op til deres videoer og sammenhold. Jeg kan mindes, at vi var i Faraos Cigarer for at ose, og derinde overhørte vi nogen tale om conventions. Jeg er ikke sikker på, hvordan det helt gik til at vi fandt ud af det hele, men jeg ville meget gerne med fra starten af.
Selvom connen (J-popcon 2007) ikke var en success for mig, var showet det mest fascinerende jeg på det tidspunkt havde set. Jeg har altid elsket at optræde og har tidligere gået til teater, så jeg var meget inspireret af ideen om selv at lave sine egne shows. Allerede året efter stillede jeg op til en svensk convention med nogle venner. Jeg begyndte dog først at sy mine egne kostumer fra bunden nogle år senere.

Hvad går du mest op i mht. cosplay?
Da jeg startede ud handlede det nok mest om samværet, jeg husker helt specifikt at skabe cosplayplaner med alle jeg overhovedet kunne, selvom jeg ikke troede på, at det nogensinde ville blive til noget. Det var bare et element der holdt os sammen, og derfor betød det meget for mig – det var noget at samles omkring. Nu synes jeg det vigtigste er at have det sjovt, simpelt sagt. Om det så handler om at gå rundt i cosplay, optræde, lave videoer eller hvad man nu ellers bedst kan lide.

Hvorfor har du valgt at optræde i DCC? Er der en bestemt kvalifikation, du går efter at vinde?
Jeg har valgt at stille op, fordi jeg havde et act, jeg synes passer fantastisk til showet. Det er noget, jeg har tænkt længe over og jeg håber derfor selvfølgelig, at det går godt. Jeg tænker faktisk ikke så meget over det med at vinde, for jeg ved hvor mange fantastiske mennesker, der stiller op, og jeg glæder mig mest af alt bare til at se showet og selv bidrage med noget, som jeg virkelig håber publikum kan lide og bliver fascineret af. Mit dybeste ønske, når jeg optræder generelt, er nok at inspirere folk så meget, som jeg blev inspireret ved det første show, jeg så. 

Hvad skal du cosplaye, og hvorfor har du valgte den karakter?
Jeg har valgt at lave Columbine fra Tivoli. Som udgangspunkt valgte jeg Columbine, fordi hun passede til den optræden, jeg allerede havde fundet på. Der var dog også andre ting, der gjorde, at jeg valgte hende, blandt andet at jeg elsker det faktum, at ingen andre har cosplayet hende, at hendes karakter er virkelig gammel samt at karakteren har en hel specifik personlighed at gå ud fra – alle pantomimer har samme udgangspunkt og karakterer, men den version jeg har valgt er fra et Halloween show.
Jeg kan selvfølgelig meget godt lide hendes design og har tænkt på at lave det i et par år. Desuden ser jeg altid de gratis shows, der er i Tivoli, og de har altid gjort mig meget glad, så det har nok også spillet ind i valget. 

Hvorfor har du valgt at optræde som solo? Hvordan tror du, det bliver i forhold til at deltage sammen med en partner?
Som tidligere nævnt har ideen til actet eksisteret i ret lang tid, og det var faktisk meningen, at jeg skulle have optrådt med det sidste år med min søster. Dette blev desværre forhindret, så allerede for et år siden tog jeg et valg om at komme tilbage for selv at stille op. 
Jeg tror, det bliver meget stressende. Jeg har altid lidt af noget sceneskræk, og det der har hjulpet mig mest har været det faktum, at jeg ikke var alene oppe på scenen. På den anden side set er der ingen at stå til ansvar overfor, så hvis der går noget galt har man altså kun ødelagt det for sig selv. Desuden har man mere kontrol over, hvordan man mener tingene skal foregå.
For et par år siden optrådte jeg solo, hvor det desværre gik meget galt, fordi jeg ikke kunne trække vejret i mit kostume. Denne oplevelse gør mig nok ekstra nervøs, men jeg glæder mig også til at springe ud i at gøre det alene igen.

Hvor meget tid forventer du at skulle bruge i forbindelse med DCC?
Ifølge min erfaring bliver det meste af lørdagen opslugt af showet. Man skal møde op før showet i forhold til at blive bedømt af dommerne, og desuden er der lydprøver som altid bliver forsinket. Jeg har til andre conner oplevet, at jeg ikke kunne deltage i events, jeg ellers var meget interesseret i, fordi jeg var fanget backstage.
Det skal dog nævnes at J-Popcon har udviklet sig meget positivt i forhold til at man ikke føler sig klaustrofobisk, hvor man er lukket inde, og at man må se showet live, ulig andre conventions hvor man skal se det på et tv, hvor det mister hele pointen og man mister lysten til at optræde. Der er selvfølgelig også et møde om fredagen, men det varer aldrig særlig længe. Det med at rende rundt ved connen er først noget, jeg rigtigt gør brug af efter showet om lørdagen. 

Hvordan synes du, at DCC har udviklet sig gennem årene?
Det er helt utroligt, hvor meget showet har udvidet sig. Alene kostumemæssigt er kvaliteten steget så meget, at de fleste cosplays begynder at ligne noget der kunne være med i film og serier. Selve optrædenerne er også blevet løftet til et helt nyt niveau, hvor der spilles på alle følelser i publikum. Jeg bliver altid helt mundlam af, hvor dygtige folk er blevet.
Der er også større variation i hvad folk cosplayer – de første par shows jeg så havde kun japanske cosplays, hvilket nok var, fordi man dengang kun kunne vinde at blive repræsentanter til WCS (og så de ”normale” priser, dengang showet var blandet og ikke delt op i lørdag og søndag).
Nu er der ikke nogle grænser for hvor ens fantasi kan tage en, hvis man er villig til bringe dem til live (så længe man følger reglerne selvfølgelig). Jeg kan dog se, hvordan denne udvikling kan være stressende for de nye, der stiller op, da der kan være et pres omkring at nå niveauet før man tør stille op, hvilket selvfølgelig er ærgerligt, for de fleste der optræder nu, er kun blevet så dygtige ved at prøve sig frem. 

Tager du primært til J-Popcon for at kunne optræde i DCC?
Ja, det gør jeg. Det var egentligt tiltænkt, at SVScon skulle have været den sidste con vi deltog i, men jeg var meget knust over ikke at få lavet min optræden sidste år, så derfor tog jeg allerede dengang et valg om at komme for at gøre det i år. Jeg glæder mig dog også til at gå rundt og få skabt nogle minder.

Hvordan er dine forventninger til connen generelt? Hvad ser du mest frem til og hvorfor?
Før en con prøver jeg generelt at sænke mine forventninger, for jeg har så ofte oplevet at blive dybt skuffet. Jeg håber, at der er masser af konkurrencer og sjove casual events, for dem elsker jeg at deltage i. Jeg glæder mig til at se nogle af de folk, jeg ikke har set længe og at have et positivt udgangspunkt i connen.
Jeg ser meget frem til at optræde både lørdag og søndag. Der er mange elementer ved begge shows, jeg ser frem til, men jeg glæder mig super meget til at optræde søndag, da jeg stiller op med min søster, hvilket som regel er uendeligt sjovt. Generelt plejer det show også at være mindre stresset og mere hyggeligt.

Hvad synes du om temaet?
Jeg synes temaet er genialt fundet på! Sidste år var der noget kritik omkring, at deres tema var noget som nogle folk havde svært ved at relatere til. Pokemon er noget de fleste con-mennesker kender og elsker!
For mig kan jeg ikke lade være med at tænke på den første J-Popcon jeg deltog i, hvor man sad i en bus for at komme hen til cosplayshowet. På vejen hjem begyndte alle folk i min bus at synge Pokemon-temaet, hvilket på en måde skabte en form for samvær – alle var inkluderet. Hele temaet er meget nostalgisk, og selvom det i teorien ikke kan kaldes ”originalt” er det dog rigtigt godt fundet på. 

Hvad synes du om prisen på 395 kr. for hele connen? 
Det er et svært spørgsmål. Jeg har accepteret prisen, selvom jeg synes, det er en meget høj pris. Jeg ved godt, at stedet koster mange penge at leje, men der er bare ikke så mange eksklusive gæster, som der har været på tidligere tidspunkter, selvom prisen stadigvæk er høj.
Desuden kan det anses for problematisk, at prisen er steget så meget gennem årene. Jeg kan forestille mig, at det med den udvikling kommer til at koste 1000 kr. om 10 år – selvom det selvfølgelig er noget, jeg bestemt ikke håber for de fremtidige con-gængere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar