torsdag den 9. juni 2016

10 år i fanmiljøet

I dag er det 10 år siden, jeg sådan for alvor begav mig ud i fanmiljøet. Der deltog jeg nemlig til det første HAF-event (det er også der billedet er fra). Det blev startskuddet til mange sjove, spændende og hyggelige oplevelser. Det er vildt underligt at tænke på, at der allerede er gået 10 år siden da. Jeg føler mig gammel...

Fanmiljøet har haft en enorm indflydelse på både min personlige udvikling og mit liv i det hele taget. I fanmiljøet følte jeg virkelig, at jeg kunne være mig selv. Jeg behøvede ikke at forsøge at være på en bestemt måde, og der var omsider andre, der delte min interesse. Jeg var ikke alene!
Den følelse betød utrolig meget for mig dengang som 19-årig. Det var da nok også især det, der gjorde, at jeg valgte at engagere mig i fanmiljøet. Jeg ville gerne give andre muligheden for at få et frirum og opleve samme befriende følelse, som jeg selv havde gjort.
Vi havde gang i noget fedt der med Herning Aanime Forening, så selvfølgelig skulle jeg være en del af det - også bagved. I starten betød det dog ikke det store, for der hjalp alle sådan set til på lige fod. Senere hen blev vi mere organiserede - eller forsøgte i hvert fald på det. Jeg lærte utrolig mange ting hen af vejen - meget via trial and error.

I løbet af disse 10 år har jeg bidraget til fanmiljøet på forskellig vis. Ud over HAF, som jeg allerede har nævnt, var jeg også hovedarrangør for SVScon. Det er primært derigennem at mit bidrag er kommet.
Jeg har dog også været ude i skribentarbejde af flere omgange. For en kort stund var jeg skribent på J-News, som skulle være en dansk nyhedsside med nyheder inden for japansk popkultur. Profilen var bare ikke skarp nok, og der var for få skribenter. Jeg var også omkring Nyan Magazine, hvor jeg leverede et par anmeldelser, så vidt jeg husker. I et års tid skriblede jeg for Metronaut og sørgede for, at anime var repræsenteret på siden. Sidst men ikke mindst har jeg jo også haft bloggen her i 5-6 år. Det er faktisk mere end halvdelen af min sådan rigtige aktive tid i fanmiljøet.

I en periode var min kæphest samlingen af og samarbejdet imellem forskellige initiativer i fanmiljøet. Desværre var det som om, at de gode intentioner løb ud i sandet efter den første Djicon, som også blev den eneste.
Jeg var blevet inspireret af Snorfcon, som Morten og jeg havde været med til i Oslo. Der mødtes arrangører af forskellige nørdede events. Der var både folk, der lavede anime- og cosplayarrangementer, rollespillere, sci-fi og litteraturfolk.
Det var virkelig spændende at høre, hvordan de forskellige organisationer gjorde tingene, og vi havde nogle gode debatter. Det var så mit håb at skabe en grobund for vidensdeling i det danske fanmiljø med Djicon. Det er dog fem år siden, så måske miljøet ville tage bedre imod et sådan tiltag i dag...

I det sidste års tid har jeg trukket mig lidt fra fanmiljøet. Det er dog ikke sådan, at jeg tænkte, at nu hvor jeg ikke havde SVS mere, ville jeg hive stikket. Det er bare gledet sådan lidt ud, fordi tiltrækningskraften ikke længere er så stor.
Jeg tager f.eks. ikke til Kita Træf længere, fordi jeg føler, at jeg er "vokset fra det". Min nære omgangskreds gider det ikke rigtig længere, vi ses i stedet i andre sammenhæng.
Førhen var events og træf jo en af vores primære mødesteder. Det er mere rykket over i privatsfæren nu. Jeg kommer dog fortsat til J-Popcon, ser anime og læser manga. Så det er på ingen måde sådan, at interessen er forsvundet. Jeg dyrker den nok bare på en anden måde i dag.

I dag er det også 10 år siden jeg mødte Morten - og for 3 dage siden havde vi faktisk 9-års dag, selvom vi dog først kan fejre 2-års bryllupsdag til august.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar