søndag den 2. april 2017

Til J-Popcon for 10. gang

Om 19 dage åbner J-Popcon dørene. Årets tema er sci-fi og mecha. Nogle skal deltage for første gang - nogle for 10. Sofia Vest, som jeg har lavet et interview med, hører til de sidstenævnte. Hun deltog for første gang i 2005 (samme år som mig faktisk). Hun blev slæbt med af to veninder fra hendes efterskole på baggrund af deres fælles interesse for at tegne. Sofia er kreativt anlagt og skal sidde i Artist Alley for 2. gang. I interviewet kommer vi omkring hendes forhold til J-Popcon og Artist Alley samt hendes forventninger til dette os con. Sofia er 29 år og bør i Brøndby.



Hvordan synes du, at J-Popcon har udviklet sig, siden du deltog for første gang i 2005?
J-popcon er blevet meget større, end det var første gang jeg deltog. I 2005 var der nok 5-600 deltagere, der samlede sig i Valby Medborgerhus. Dengang syntes jeg, at der var mange mennesker omkring mig, og jeg klamrede mig til de to veninder, der havde taget mig med. Nu er der jo flere tusinde deltagere, og J-Popcons arrangører har måtte flytte det til det store DGI-byen i stedet. Med så mange mennesker der strømmer til, kan det nogle gange være svært at finde ud af, hvor man skal gøre af sig selv - især hvis man er der alene - og jeg spekulerer over J-Popcons fremtid når/hvis DGI-byen en dag ikke er stor nok. Jeg har deltaget i lignende conner i New Zealand og London, og jeg mener klart, at J-Popcons stærkeste side er, at der er så mange lokaler til forskellige events.
Til Armageddon i New Zealand foregik det hele i en stor sportshal med et gardin der afskærmede en enkelt scene, der skulle huse de vigtigste events. Til MCM Comicon/London Expo i London var der også flere lokaler, men ikke så mange som J-Popcon har, og det var svært at finde frem til, hvor man skulle gøre af sig selv. Der var da også omkring 100.000 deltagere, så selvom det blev afholdt et gigantisk sted var der ret proppet.
Jeg foretrækker helt klart J-Popcons mange lokaler med relativt intime events, samtidig med at der også er den store scene til de store ting som cosplayshowet. Man er ikke ved at falde over hinanden, og der er plads til at trække vejret. Det er vigtigt at have plads omkring sig - jeg har selv en smule social angst at arbejde med og har flere veninder, der kæmper med det samme, så jeg synes, at det er vigtigt, at der er plads at bevæge sig på, når man går frem og tilbage på connen. Det er nok også derfor, jeg kan blive bekymret for hvilke muligheder J-Popcon har i fremtiden, hvis det bliver ved med at vokse på denne måde.

Hvad fik dig til at vende tilbage til connen år efter år?
Til at starte med var det en rigtig god måde at se nogle af de veninder jeg ikke fik set så ofte, men som havde samme eller lignende interesser, og en enkelt der boede (stadig bor) i Jylland. Siden de er hoppet fra af hver deres årsager, er det nok mere for at se cosplays og nyheder. Hvad er populært lige nu? Er det noget, jeg skal vide mere om/er det noget for mig? Og det er lidt en tradition for mig. Det er 10. gang jeg skal med i år, hvilket er lidt svært at tro. Jeg føler mig lidt halvgammel, hahah. J-Popcon er bare en af de ting, jeg stadig går op i at deltage i hvert år, og jeg tror ikke, at jeg bare sådan holder op med at komme. Manga og anime har haft stor indflydelse på mit liv som teenager og ung voksen - det tror jeg ikke bare sådan forsvinder - og der spiller J-Popcon en god birolle som baggrund for gode oplevelser. Det er også en af de få ting, der er blevet hos mig gennem et langt psykisk sygdomsforløb.

Er der nogen særlige grunde til, at du har valgt at deltage til J-Popcon i år? 
Ikke andet end at jeg stadig har lyst til at komme og se hvad der rører sig i den subkultur. Jeg tilmeldte mig Artist Alley (og kom ind), fordi jeg havde en fantastisk positiv oplevelse med det, da jeg prøvede for første gang sidste år. Det vil jeg da godt have igen.

Hvor meget har afstanden til connen at sige? Ville du også have deltaget, hvis det f.eks. foregik i Odense eller Århus?
Afstand har nok noget at sige, ja. Jeg har kun 16 minutter med toget fra den nærmeste station til Hovedbanegården i København. Hvis jeg skulle rejse til Fyn eller Jylland så ville jeg nok tænke mere over, hvad jeg ellers kunne få for mine penge. Hvor skal jeg overnatte? Hvad koster et værelse? Skal jeg dele med nogen? Hvad koster transporten til og fra? Skal jeg bestille billet i forvejen?
Jeg er arbejdsløs uden uddannelse og har derfor ikke alt for mange penge at boltre mig i. Så jeg vil jo helst have så meget for mine penge som muligt, og så tror jeg godt, jeg kunne få kolde fødder, hvis jeg skulle betale flere hundrede kroner for transport.
Jeg ville i hvert fald tænke mere over, hvor vigtigt det var for mig at deltage, hvis det forgik i Odense eller Århus.

Hvordan er dine forventninger til J-Popcon 2017?
Jeg tror ikke, at jeg har de helt store forventninger. Jeg håber selvfølgelig på, at deltagerne er i godt humør og behandler hinanden og gopherne med respekt, så alle kommer hjem med en positiv oplevelse og en skøn weekend i baghovedet.
Jeg håber også, at deltagerene ikke praktiserer elitisme (at nogle serier/cosplays/spil er bedre at være fan af end andre). Det ville være utroligt skuffende for et ungt menneske, der måske deltager for første gang at få at vide, at det de kan lide ikke er godt nok eller ikke er ligeså godt som det, en anden kan lide, eller at deres cosplay ikke er godt nok. Alle har lige ret til at finde deres præferencer og finde ud af, hvad der falder i deres smag. Hvis nogle kan lide noget, som andre ikke kan lide, så er det bare sådan, og det synes jeg, at man skal respektere - måske oven i købet opmuntre. Der skal være plads til os alle og manga, anime og spil har noget for enhver smag - der er ingen der er bedre end de andre på baggrund af genre præferencer.

Hvad synes du om årets tema, og hvor meget betyder temaet for dig?
Temaet betyder ikke så voldsomt meget for mig, og det har det ikke gjort på noget tidspunkt. Det er selvfølgelig sjovt at se, hvad der kommer af relaterede events og om det påvirker deltagernes cosplay, men ellers har det ikke en stor betydning. Det er mere tilfældigt, at 2017's tema er i min smag, haha. Sci-fi er en af mine yndlings genrer sammen med action og supernatural, så jeg ser frem til udsmykningen i år.

Hvad synes du om årets program? Er der events du ser specielt frem til?
Jeg skal være ærlig og sige, at jeg ikke har kikket så meget på programmet for i år endnu. Før i tiden var cosplaykonkurrencen det vigtigste, men nu hvor jeg skal sidde i Artist Alley, er det vigtigere for mig at have et åbent ansigt og sind at møde andre med. Jeg ved ikke, om jeg får tid eller hjerte til at forlade min post længere, end det tager at spise lidt frokost. 

Hvorfor har du valgt at sidde i Artist Alley igen, og hvad skal du sælge?
Jeg valgte at ansøge til Artist Alley sidste år, fordi jeg var kommet så langt i en personlig udviklingsproces, at jeg mente, at jeg godt kunne - uden panikanfald og tudeture over kritikere. Jeg blev accepteret og havde hjertet siddende i halsen første dag. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle forvente, men heldigvis var alle de kommentarer jeg fik langt oppe i den positive ende. Én gut insisterede på at betale overpris for en crossover tegning af Kill La Kill og Tengen Toppa Gurren Lagann. En anden sagde til mig, at det var det mest glorværdige han nogensinde havde set i Artist Alley. Det er altså noget, der pumper luft i egoet! Selvfølgelig er det noget, jeg vil gøre igen! Pump mit ego op! Det kan være selvværdet og selvtilliden følger efter.

Hvad synes du om Artist Alleys nye placering i et rum for sig selv?
Jeg tror, det er både godt og skidt for de, der sidder i Artist Alley. En ting er, at de der kommer forbi rent faktisk er ude efter noget - enten fra en bestemt serie eller en kommission - men de der ikke er direkte ude efter det, der tilbydes i Artist Alley kommer ikke forbi, og dermed kan de ikke blive fristet. Placeringen af Artist Alley i år er lidt… i baggrunden. Lokalet ligger jo ned ad trappen og rundt om hjørnet. Så man skal vide, at det er dér man vil hen, fordi man ikke bare lige tumler forbi. Til gengæld håber jeg, at der er flere der har fået chancen for sidde der i år, for det var en fantastisk oplevelse for mig sidste år.

Hvordan er tilmeldingen til Artist Alley foregået, og hvad synes du om den proces?
Tilmeldingen er forgået via en formular på J-Popcons hjemmeside, hvor man skal oplyse sit navn, kunstnernavn, hvem man eventuelt vil dele bord med (hvis man ikke er ligeglad), og give et link til eksempler på de ting, man godt vil sælge i Artist Alley samt en skriftlig beskrivelse (og andre ting jeg ikke lige kan huske).
Jeg synes, at det er helt i orden, at man skal godkendes af en administrator. Det holder kvaliteten oppe og sikrer, at der ikke bliver brudt nogle regler. Jeg har indtryk af, at der er flere ansøgere til Artist Alley, end der er plads til, så de må sortere nogle fra - og det bliver de der ikke er ligeså dygtige som de andre eller har nogle problematikker blandt deres varer. Det kræver noget selvsikkerhed bare at ansøge (det gjorde det i hvert fald for mig). Man skal tro på, at man er dygtig nok til at være med i konkurrencen - for det er en konkurrence. Ganske vidst en venlig en af slagsen, men der er rigtig mange dygtige kunstnere i Artist Alley. Så en god strategi er at finde en niche, hvor man er stærk og tro på, at der er forbipasserende, der har samme interesser.
Det er vigtigt at huske på, at man er blevet godkendt til at sidde i Artist Alley, og det er alle de andre også. Niveauet er højt og konkurrencen er derfor også ret jævn, men bare det at jeg er blevet godkendt som dygtig nok til at sidde der, er for mig et stort skulderklap og anerkendelse af, at jeg har et talent, der er på højde med det, man kan tage penge for.
Jeg fik en albueskade i efteråret 2013 og har været nødt til at opgive drømmen om at leve af at tegne, men der er Artist Alley jo så en rigtig god substitut, for lidt kan jeg da lave for sjov skyld. Så må jeg finde en anden karrierevej og holde tegning til min fritid.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar