mandag den 12. januar 2015

Lånt på biblioteket: Kaze no Tani no Nausicaä

Læst: 7/7 bind
Genrer: action, fantasy, adventure, drama
Manga-ka: Hayao Miyazaki
Japansk udgivelse: 1982-1994

Jeg læste Kaze no Tani no Nausicaä tilbage i 2009, og dengang var det i hvert fald lidt tricky at låne den. Der lå nemlig forskellige udgaver af nogle af bindene rundt omkring på landets biblioteker. Det betød, at jeg ind imellem kom til at springe noget over, samt at jeg ind imellem fik bind, hvor jeg havde læst det hele. Så vær opmærksom på det, hvis du begynder at bestille mangaen hjem. Da det som sagt er en 4 år siden, jeg lånte den, kan der dog være blevet ryddet ud i de forskellige udgaver. Jeg kan se, at bibliotek.dk har to samlinger af serien: en på 7 bind og en på 4 bind. Så bindene passer nok sammen, hvis man bare holder sig til én samling. Jeg kan dog godt være i tvivl om, om begge samlinger er komplette, da bibliotek.dk for det meste ikke ligger inde med alle bind af en serie.

De fleste af jer kender nok filmversionen af Nausicaä. Det var den første film, som Hayao Miyazaki instruerede. Filmen udkom i 1984 - altså 10 år før mangaen blev afsluttet. Så selvom det er den samme mand, der står bag begge versioner, er de altså ret forskellige. Der er (som forventet) meget mere historie i mangaen. Jeg må indrømme, at jeg langt fra kan huske historien i detaljer. Jeg kan dog fortælle, at Nausicaä forlader Vindenes dal og begiver sig til et andet land. Der er nemlig en langt større krig i gang, end man ser i filmen. Nausicaä forsøger at benytte diplomati, men det fungerer ikke så godt. Hun ender også i en kampzone med sit ridedyr. Mangaen er er mere brutal - eller det er nok mere korrekt at sige, at brutaliteten fylder mere, end i filmen og viser som sagt både krigszoner, faldne soldater og bombninger. Stilen i mangaen er dog meget lig filmens, og hovedpersonen Nausicaä ligner i sig selv.

Jeg vil anbefale denne serie til den lidt ældre læserskare - både pga. brutaliteten men også, fordi man skal være lidt ældre for ordentligt at forholde sig til de dilemmaer, som mangaen tager op. Serien leverer både action og stof til eftertanke. Så den er også til dem, der godt vil have underholdning, som også efterlader et indtryk efterfølgende. Kunne man lide filmen, vil jeg naturligvis også opfordre til, at man samler mangaen op og får hele historien med.
Den mest oplagte titel at sammenligne Kaze no Tani no Nausicaä med er Mononoke Hime - endnu en film af Miyazaki. Det er det samme tema og dilemma, som tages op. I stedet for ohmu'er har Mononoke Hime kæmpe vildsvin. I stedet for militærkvinden Kushana er der Lady Eboshi. I stedet for Nausicaä er der San. I begge film er der også en oldgammel kraft, som menneskene er ude efter. Der er mange ligheder i det hele taget. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar