onsdag den 4. september 2013

Heroes of Cosplay

I USA er cosplay blevet så stort, at der nu er blevet lavet et program, som følger en række udvalgte cosplayere heriblandt Yaya Han, som var dommer til dette års J-Popcon. Programmet hedder Heroes of Cosplay.

Jeg må indrømme, at mit kendskab til cosplaymiljøet i USA er ret begrænset, så i dette blogindlæg vil jeg primært tale ud fra det, jeg så i programmet.

I første episode er omdrejningspunktet forberedelserne til Wizard World og den tilhørende cosplaykonkurrence. Vi følger:
  • det rutinerede par Holly og Jessica, som ikke har konkurreret i lang tid, men nu gerne vil tilbage "in the game" for at promovere deres firma.
  • cosplayeren Victoria, som åbenbart er kendt for at lave alt for meget i sidste øjeblik.
  • cosplayeren Becky, som går meget op i kropstype og at være in character.
  • newbie Jesse, som har cosplayet i 5 år, men for første gang skal deltage i en konkurrence.
De skal alle sammen bedømmes af Yaya Han, som åbenbart er en meget frygtindgydende dommer. Yayas tilstedeværelse virker i hvert fald til at lægge ekstra pres på Victoria og Becky.

Dette program illustrerer både, hvor perfektionistiske nogle cosplayere kan være, men også i den grad, hvor ustrukturerede nogle af dem er. Som ikke-cosplayer stiller jeg mig i hvert fald meget uforstående over for flere af deres valg – hvem beslutter sig for at begynde på et vildt kompliceret kostume 1,5 uge før connen…?! For derefter at tage tidligt til connen og tilbringe aftenen på bar, imens kæresten arbejder på ens broderier?!

Især de kvindelige cosplayere fremstår ret bitchy. Med undtagelse af Becky har de dog alle sammen en mand eller en kæreste igennem længere tid, som jo må vide, hvad de er gået ind til – eller i hvert fald have oplevet det i en årrække. XD Alligevel kan man dog godt få ondt af især Victorias kæreste. Når det så er sagt, så er den her slags programmer jo lavet for underholdningens og nok også forargelsens skyld. Så det er helt sikkert klippet og sat sammen, så vi ser personerne i deres mest – lad os kalde det – ”udtryksfulde” situationer.

Jeg kan dog udmærket forstå det pres, de føler omkring at producere noget større, flottere og bedre – især når cosplay er blevet ens levevej, som tilfældet er med Yaya Han. Dette program tydeliggør også, at cosplay befinder sig på et helt andet niveau i USA end herhjemme. Berømmelse, fans og penge spiller en meget stor rolle. Mit indtryk af det danske cosplaymiljø er, at folk trods alt stadig gør det for sjov skyld. Dermed ikke sagt, at der ikke er nogen danske cosplayere, som sikkert er meget konkurrence-mindede. Så godt er jeg ikke inde i cosplaymiljøet.

Jeg vil rigtig gerne høre, hvad jer cosplayere derude synes om programmet og den måde cosplayerne og cosplay fremstilles på. Så smid en kommentar. ;)

1 kommentar:

  1. Har set de første 4 afsnit indtil videre, og deres indhold er stort set det samme som ved første afsnit. Blot andre kostumer, nyt tidspres, drama plus et par flere medvirkende.

    Nu har jeg "kun" cosplayet i 2,5 år, så min viden omkring cosplay i USA er ikke den største, men ej heller helt begrænset. Hvad der slog mig mest var faktisk, at show-delen i deres bedømmelser - og det gælder her alle 4 afsnit - virkelig er meget anderledes end her i Danmark. Det danske cosplayshow-miljø bærer meget præg af, at det faktisk ER et show, hvor de forskellige acts falder indenfor forskellige genre, men optrædeleerne i programmet er efter min mening ikke rigtig noget show. Det virker bare til at de går op på en scene med noget musik og lys - som kun anvendes af få -, går lidt frem og tilbage og poserer. Bortset fra episode 4, hvor der er anvendt lidt mere lys og lyd og endda en baggrundskærm, virker konkurrencerne ikke til at minde om det danske miljø så meget. Det tætteste må være Genkis Craftmanship konkurrence.

    Det store fokus i programmet lader dog også til at ligge på selve craftmanshippet, og de fleste medvirkende har enten deres eget firma indenfor kostumer og props eller drømmer om at have det, og alle sigter de efter at blive mere kendte og få flere muligheder. Det er nok også derfor at show-delen er anderledes end her i Dnamark - eller blot anderledes i programmet.

    Personlig får jeg nærmest stress af at se alt det drama og stress de medvirkende syntes at leve i, men som cosplayer ser jeg det dog alligeel, fordi jeg finder det interessant at se cosplay vinklet på end anden måde - og teknikkerne til deres kostumer er inspirerende. Ganske vidst er vi cosplayere ikke de bedste til at koordinere tid, men alligevel kan jeg ikke forstå, hvorfor man vælger at sy noget ganske kort tid inden en con, for så at droppe det pga. tidspress, for så bagefter at starte på noget helt nyt.... som så også med nød og næppe nåes til tiden. Det virker ikke til at de nyder de cons de deltager i, for det meste at tiden anvendes på deres hotelværelser, hvor de sidste dele af kostumerne skal laves færdige.

    Men ja, reality vinkler det hele til ekstremer, og der findes jo forskellige typer af cosplayere. For mig handler det om det at have det sjovt både før en con OG på en con. :)

    SvarSlet