tirsdag den 14. januar 2014

Drama, drama, drama

Jeg har skrevet på dette blogindlæg et stykke tid - omskrevet, slettet og tilføjet løbende, som jeg fik flere informationer, og der skete ændringer.

Allerede inden vi var en uge inde i det nye år, var der allerede røre i andedammen...

Det drejede sig om Genki - eller måske nærmere Allan.

Hvem er Allan?
I sin tid var Allan med til at arrangere J-Popcon, men efter nogle uoverensstemmelser besluttede han og en gruppe andre at forlade J-Popcon og starte deres egen con: Genki. De ville køre tingene på en helt anden måde og havde nogle andre visioner for, hvordan en con skulle være.

Så hvad drejede problematikken sig om?
Det drejede sig om penge - eller nærmere fraværet af penge. Allan manglede nemlig stadig at betale Kohei Tanaka, som optrådte til Genki 2012. Med honorar, transport, overnatning osv. skulle det løbe op i ca. 38.000 kr. Oven i det havde Roskilde Kongres- & Idrætscenter heller ikke modtaget fuld betaling for Genki 2012.

Hvordan startede den offentlige debat?
Der dukkede en ny blog op ved navn Congængeren. Han skrev følgende om sig selv:
"Jeg er ingen speciel. Jeg ser anime, jeg spiller spil, studerer, og så tager jeg i øvrigt til en dansk convention i ny og næ. Min involvering i miljøet er derfor intet mere end en almen deltager, hvilket jeg har været siden 2011, hvor jeg besøgte min første SVSCon. Sidenhen har både J-Popcon og Genki også taget weekender fra mig.
Men min tilstedeværelse i miljøet er ikke, hvad denne blog kommer til at handle om. I stedet vil denne blog bestå af kritiske indlæg om miljøet set fra et andet perspektiv; et, som ikke er con-arrangører, der ellers har haft det største talerør i denne del af blogosfæren.
Dermed håber jeg, at du, læser, kan tage noget med herfra, som er meningsfuldt, om du sidder i en bestyrelse bag (tilsyneladende) lukkede døre, eller om du bare synes det er sjovt at tage til conventions."
Selvom hans navn ikke står nogen steder, så er han dog ikke anonym. Han har nemlig delt sit første blogindlæg rundt omkring på Facebook fra, hvad jeg antager er hans rigtige personlige profil. Dette første indlæg omhandlede kort Genki og de manglende betalinger. Han nævnte også, at Roskilde Kongres- & Idrætscenter faktisk var tæt på aflyse Genki 2012 på dagen! Han havde dog ikke helt styr på sine fakta, for det var ikke Genki men derimod Allan selv, som ville offentliggøre et indlæg.

Hvordan blev debatten udbygget?
Den 4. januar bragte Allan så et forsinket indlæg på sin personlige blog omkring problematikken. Han kom med en lang forklaring omkring forløbet med Kohei Tanakas manglende betaling, korrespondancen med hans booker Hideyuki Shima og dertil relaterede organisationsgnidninger i Genki. Jeg synes, at det er rigtig godt, at Allan selv har valgt at skrive om emnet.

Hvad siger den anden side?
Om det hele holdt vand - det var så et andet spørgsmål. Umiddelbart gjorde det ikke helt. Da jeg er venner med Allan på Facebook, og han er venner med Hideyuki Shima, kunne jeg se, hvad Hideyuki Shima skrev på sin egen væg. Samme dag som Allan offentliggjorde sit blogindlæg, skrev han en meget utilfreds statusopdatering, omkring at han stadig ikke havde set nogen penge, og at man ikke skulle tro på noget af det Allan skrev, før han havde fået pengene. Han havde for længst meldt sagen til inkasso, og da Allan kommenterede på statusopdateringen, svarede han, at Allan skulle henvende sig til dem. Allans svar var så, at han havde sendt dem en mail. Det undrede Hideyuki Shima sig over, for han havde fået af vide, at Allan undgik al kontakt fra dem...

Personen bag bloggen Congængeren hedder kaas på AniManga. Der har han også linket til sit indlæg og startet en debat om problematikken. I denne tråd er Hideyuki Shima så kommet med sin udgave af historien. Det virker som om, at der er to ret forskellige sider af denne sag... hvis ikke flere - eller nærmere flere involverede parter.

Hvilken betydning har/får problematikken for miljøet?
Gennem Hideyuki Shimas og Kohei Tanakas rigtig dårlige oplevelse med den manglende betaling og tomme løfter, har de fået et virkelig dårligt indtryk af Danmark og det danske fanmiljø. Det er et indtryk, som Hideyuki Shima på ingen måde har holdt for sig selv. Det bureau, som Hideyuki Shima arbejder for, er nok ikke ellevilde efter at sende andre kunstnere til Danmark - så bliver det i hvert fald på andre præmisser, kunne jeg forestille mig. Den manglende betaling blev jo set, som en fornærmelse af Kohei Tanaka. Det kan få rigtig stor betydning i fremtiden, når det gælder om at hente andre japanske gæster til Danmark - hvor stor er dog svært at sige på nuværende tidspunkt.

Hov vent, hvad var det der med Roskilde..?
Allan springer let og elefant hen over Roskilde-problematikken i sit blogindlæg - ja, faktisk nævner han det slet ikke. Han fokuserer alene på den manglende betaling til Hideyuki Shima, hvilket er en skam. Det kunne nemlig have været rart også at høre Allans side af den sag. Især fordi det jo med Roskilde Kongres- og Idrætscenter drejer sig om et meget større beløb, så vidt jeg er informeret.
 
Hvad er status så nu?
Jeg forstår virkelig ikke, hvorfor at disse to kreditorer er blevet placeret nederst på prioriteringslisten, for de springer da umiddelbart mig i øjnene som værende blandt de allervigtigste - især betalingen til Roskilde Kongres- og Idrætscenter. Det er dog sikkert også den største udgiftspost i Genkis regnskab, men hvis man ikke har et sted at afholde en con, så har man ingen con! Man kan stå med en masse fancy udstyr og en masse fancy gæster, men hvis man ikke har et sted at være, kan det være lige meget.
Jeg har fået af vide, at der pt. arbejdes på at lave et forslag til en afdragsordning, som så skal forelægges Roskilde Kongres- og Idrætscenter. Så der er sat noget i gang for at løse den problematik.

Imens jeg har arbejdet på dette blogindlæg er betalingen til Hideyuki Shima faktisk gået igennem. Det er selvfølgelig alt for sent men godt, at den sag nu skulle være lukket. Det giver mindre at tænke på for Allan (og hans nye partner). Det virker også til at have formildnet Hideyuki Shima, så han nu taler bedre om det danske fanmiljø.

Der er rigtig meget "he said", "she said" virker det til, men alle parter burde kunne blive enige om, at der har været rod i økonomien og især i kommunikationen. Kort sagt: for mange kokke fordærver maden. Mit indtryk af Genki er, at der har været to fløje, som ikke har været enige omkring, hvordan tingene skulle være, og som heller ikke snakkede så godt sammen - begge dele noget som er meget skadeligt for hvilket som helst samarbejde. Der har også været en masse spildtid i denne process, hvor det organisatorisk gik fra side til side.

Det lyder dog til, at der er faldet ro på nu. Hele det her forløb har været en stor læringsprocess for Allan, hvorigennem han har fået gjort sig nogle erfaringer omkring økonomi og ikke mindst organisationsudformning og -ledelse. Ja, jeg har talt med Allan direkte over telefon. Han lød meget energisk omkring at få lukket sagerne, selvom det nok vil tage noget tid og kræve en masse arbejde. Han fortalte også, at Genki 2014 ikke er i fare. Det bliver spændende at se, hvilken slags Genki der vil blive åbnet døre til 1. august 2014. Vil man have indflydelse på den kommende con, så kan man dukke op til kick off-mødet den 25. januar. Der kan man også spørge direkte til hele den ovenstående problematik.

2 kommentarer: