onsdag den 5. marts 2014

Cosplay indtager Nationalmuseet for en aften.

På fredag holder Nationalmuseet aftenåbent, hvor der sættes fokus på cosplay. Det hele starter kl. 18 og slutter igen kl. 21. Aftenen byder på cosplayshows, to foredrag; et om cosplay og et om japanske skønhedsidealer og iscenesættelse. Nationalmuseet fremviser også stadig udstillingen Pigen og Parasollen, som både byder på håndmalede fotografier og en purikura-fotobås, hvor man selv kan hoppe ind og få taget billeder. 

Jeg syntes, at det var interessant og virkelig spændende at se Nationalmuseet tage cosplay op som tema. Det er jo et helt andet forum, end vi normalt ser det i. Af den grund valgte jeg at tage kontakt til en af cosplayerne, som skal være en del af arrangementet, for jeg syntes det kunne være interessant at høre lidt om tankerne bagved. Så jeg smed en pm af sted til Kami Renee på Facebook. Heldigvis ville både hun og Mie Rose gerne medvirke i et interview, så her kommer det.


Fortæl lidt om, hvordan det hele kom i stand.
Nationalmuseet ville gerne have nogle ”repræsentanter” for japansk populærkultur (især nogle cosplayere havde de tænkt sig), og en fælles ven til en der arbejder på museet anbefalede så os til hovedresearcheren.

Hvordan kom I og National- museet frem til indholdet af arrangementet med hen- holdsvis to shows og to foredrag?
Det var på Nationalmuseets eget ønske i samarbejde med os. De ville gerne have en ”special” aften og hørte om vi kunne hjælpe dem med nogle optrædener. Da Mie før har holdt foredrag, kunne hun også bidrage med dette.

Hvad har I valgt at cosplaye som i jeres shows, og hvilken type vil det være?
Vi vil optræde i et eller begge shows, den præcise rækkefølge er ikke fastlagt helt endnu, og vi har personligt valgt at optræde med vores Madoka og Kyubey show fra Genki 2013, da det er noget, vi føler, er relativt spændende selv for ”outsidere” at se på. Vi har også fået to andre fantastiske grupper til at komme og give deres bud på et cosplayshow. Optrædenerne vil generelt være ligesom ”almindelige” cosplayshows på nogle minutter som vi også kender det fra en convention.

Hvad planlægger du at komme ind på i foredraget om cosplay i Danmark, Mie?
Jeg vil komme ind på at tale dels om, hvordan miljøet har udviklet sig fra omkring 2004 til nu, mest med fokus på hvordan cosplay har ændret sig dog. Der kommer hele tiden nye teknikker ind, og så vil jeg fortælle om, hvordan det har påvirket det at cosplaye i Danmark. Jeg vil også sammenligne den danske og den japanske tilgang til cosplay – da denne faktisk er ret så forskellig – baseret på personlige erfaringer. Desuden vil jeg også prøve at afmystificere cosplay lidt, især for folk der står uden for hobbyen, og forklare hvor social en aktivitet, det faktisk er at cosplaye.

Hvad synes I om, at cosplay kommer uden for de velkendte rammer i fanmiljøet?
Vi synes, det er fedt. Jo flere der kender til cosplay, des flere craft/andre teknikker kan vi også få kendskab til. Ved ikke at skjule sig, kan vi desuden vise, at vi faktisk også er helt normale mennesker med liv ved siden af, og at det, vi laver, ikke er specielt meget anderledes end alle andre hobbyer. Det er noget der gør os glade, og får livet til at være lidt sjovere.

Hvordan tror I, at arrangementet vil blive modtaget af ”almindelige mennesker”?
Da vi begge har en ekstremt afslappet holdning til cosplay og mødet med andre mennesker, går vi selvfølgelig ud fra det bliver en god oplevelse for alle parter! Vi har stået i cosplay på Nationalmuseet før, hvor både gæster, cosplayere og ledelsen var begejstrede for arrangementet. Vi har fundet ud af, nøglen til succes er en åben og afslappet tilgang til mødet med det ”almindelige”, hvilket fremprovokerer den samme åbenhed og en smule nysgerrighed for folk ”uden for” hobbyen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar