onsdag den 23. marts 2011

Djicon: Danske j-pop initiativer

I weekenden valfartede repræsentanter fra organisationer i det danske animemiljø til Odense for at mødes og snakke samarbejde. Der har tidligere været lignende forsøg, men det er altid gået galt af den ene eller den anden grund. Efter jeg havde været til Snorfcon sidste år, tænkte jeg, at vi måtte prøve igen i det danske animemiljø, for det kunne være fedt at mødes til sådan en con og høre andres erfaringer. Så i januar sendte jeg som privat person en e-mail ud som føler, for at finde ud af, om der var interesse hos organisationerne - og de svarede alle positivt tilbage! Dermed var første skridt taget. Jeg sendte flere mails frem og tilbage for at finde ud af sted, dato og hvem der kunne deltage fra de forskellige organisationer.
Vi endte således i Odense på datoerne den 18-20. marts, og vi var 22 i alt. Deltagerne kom fra:
Anime Kita
Anime Higashi
Herning Anime Forening
SVScon
Otaku Batsu Aarhus
Anime i Odense
Genki / Kameko
J-Popcon

Jeg var utrolig glad for, at alle kunne deltage. Det betød rigtig meget. Selve mødet startede først lørdag, da der jo var almindeligt fredagsmøde i AIO, og der var også en del, som først kunne komme lørdag. Vi skrev alle forslag til emner på en tavle og startede oppefra. Vi brugte konceptet "open fishbowl", hvor der sidder fire i midten plus en tom stol. Vil man deltage i debatten, sætter man sig i den tomme stol, og den af de andre, som har siddet der længst, skal forlade "fishbowlen". Den gik i stykker flere gange, men det fungerede som et godt udgangspunkt, og hvis folk ville være sikker på at blive hørt, var det bare at sætte sig ind i midten.
Tavlen var godt fyldt med emner - en 10-12 stykker, så der var nok at gå i gang med. Der var stor iver omkring at deltage i debatten - både for at komme med egne erfaringer og stille spørgsmål. Jeg skulle ikke gøre så meget for at sætte skub i det. Da vi først kom i gang, kørte det sådan set mest af sig selv. Jeg satte ingen tidsramme, da jeg regnede med, at nogle emner ville tage længere tid end andre. Men når en debat så ud til at lakke mod enden, rundede jeg af og samlede op. Vi nåede faktisk alle emnerne, selvom jeg havde været lidt nervøs for det.

Dagen gik ikke kun med snak, vi fik faktisk også taget nogle beslutninger, som resulterede i to konkrete ting - 1. et fælles forum og 2. en fælles Google kalender. Der har tidligere være snak og strid om et fælles forum, men det har været for "almindelige" brugere. Det her er kun tiltænkt organisationerne, som var til stede. Det skal være et sted, hvor vi kan fortsætte snakken fra Djicon. Jeg tror, at det er et rigtig godt sted at starte og vedligeholde kontakten og samarbejdet. Det var også noget nemmere at blive enige om. Det var fedt, at der rent faktisk kom nogle konkrete ting ud af Djicon. Det havde jeg slet ikke turde håbe på, for jeg havde været nervøs for, hvordan det mon ville gå, især i dagene lige op til. Tvivlen blev dog hurtigt lagt til side, for alle var mødt op med åbent sind, og jeg mærkede en tydelig entusiasme for, at nu skulle det her samarbejde lykkedes. Jeg tror, at det var rigtig godt for mange at lære hinanden at kende og få sat ansigt på folk, de har hørt om. Selvom nogle af os kender hinanden i forvejen, var der jo flere, som aldrig havde mødt hinanden før.
Med Djicon fik det danske animemiljø endelig taget et skridt i den retning, som jeg har ønsket længe. Jeg håber virkelig, at vi kan tage entusiasmen og positivitet fra Djicon med os videre både ud til dem, der ikke deltog, og til forummet samt kommende møder. Vi aftalte, at ville forsøge at mødes hvert halve år. Jeg synes, at vi fik lagt en utrolig god grobund. Det hele er stadig i sin spæde og skrøbelige opstart, men så længe vi alle tror på det og er loyale over for projektet og hinanden, ser fremtiden lys ud.

Hvorfor navnet "Danske j-pop initiativer"?
"D" fordi vi er danske - doh. "j-pop" fordi vi nu engang beskæftiger os med flere aspekter inden for japansk popkultur end bare anime og manga. "initiativer" fordi det favner bredest, og så kan vi i fremtiden også indlemme andre former for initiativer i miljøet. Jeg følte dog, at det var bedst bare at starte med organisationerne. De laver jo i bund og grund det samme - samler folk med interessen for japansk popkultur - bare i forskellig størrelsesskala. :p Og allerede bare med organisationerne ville det involvere en større gruppe mennesker.

Men hvem ved, i fremtiden kommer Djicon måske til at omfatter mange flere, men lige nu gælder det bare om, at tage et skridt af gangen og bygge samarbejdet lige så stille op.

4 kommentarer:

  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  2. Godt initiativ at få grupperingerne til at koordinere med hinanden. I mit hoved giver dette alle mulighed, for at placere cons bedre i forhold til andre cons og vil derudover styrke de fleste arrangører med udveksling af hard-earned erfaring og anbefalinger fra de andre.

    Var der snak om hvorvidt den omtalte google kalender ville blive offentlig tilgængelig eller var forbeholdt medlemmerne i DJI?

    SvarSlet
  3. Google kalenderen skulle i første gang være lukket for offentligheden, så den også kunne blive brugt til at lægge datoer ind, som der arbejdes med, men ikke var sikre endnu. Vi snakkede dog også om, at der senere kunne tilføjes en offentlig version med 100 % fastlagte datoer.

    SvarSlet
  4. Awesome! Synes især at ideen om fælles forum er interessant.

    SvarSlet