tirsdag den 8. marts 2011

Manga på dansk fortsætter ned af bakke.

Carlsen stopper med at udgive Fullmetal Alchemist og Fruits Basket. Det skulle angiveligt stå bagerst i det nyeste bind efterfulgt af "men vi håber, at du vil nyde de andre af Carlsens serier" eller noget i den retning... Manga har længe været på vej ned af bakke i Danmark, men Carlsen har heller ikke gjort noget for at afværge det - tværtimod! Priserne er steget til 70 kr. per bind. Mange manga på engelsk kan fås til nogenlunde samme pris, hvilket er med til at mindske incitamentet til at købe manga på dansk. Desuden er kvaliteten af Carlsens manga ikke specielt god. Af og til mangler der noget af siden, der er stave- og trykfejl og tegningerne ligner nogle gange noget der er en kopi af en kopi af en kopi. Så hvorfor skulle jeg købe dårlig manga på dansk, når jeg kan få det bedre til samme pris eller billigere på et andet sprog, som jeg kan forstå..?
Udvalget af serier fra Carlsen har heller ikke været særlig stort. De har holdt sig meget til mainstream især shounen serier og Tokyo Mew Mew, D.N.Angel og Fruits Basket til pigerne. Men det har været serier, der appellerer til børn og yngre teenagere især. Carlsen håbede nok, at de i børn kunne få faste læsere, som kunne overtale deres forældre til at købe bindene månedligt til dem. Men pga. deres udvalg er variationen blevet meget begrænset. Mangismo prøvede med nogle mindre kendte serier sammen med mainstream, men der var stadig ikke nok salg i det, og de var nødt til at lukke. Første skridt er at udgive en manga, men der skal også være noget opfølgning på. Hvis man bare regner med, at man kan smide noget for rigtig mange danskere ukendt på hylden hos boghandlerne og så kommer salget af sig selv, så tror man fejl. Når man lancerer et nyt produkt (manga var meget fremmedartet), kræver det, at man "uddanner" potentielle kunder omkring det. Først gælder det selvfølgelig om at gøre opmærksom på det nye produkt og derefter skal der en nuanceret forklaring til. Jo Carlsen og Mangismo var da til stede til J-Popcon, men jeg tror nu nok, at dem der allerede var fans, havde fundet ud af, at der blev udgivet manga på dansk, under alle omstændigheder. Det er ikke nuværende fans, der skulle bruges tid på. Vi ved jo, hvad manga er. Jeg tror heller ikke, at der er manga danske fans, som har den store interesse i de serier, som bliver udgivet - og hvis de har, er de danske udgivelser jo langt bagud. At mange læser manga online, har nok heller ikke haft den bedste effekt på salget.

Jeg tror, at manga på dansk er ved langsomt at dø ud. Serier afbrydes, og priserne stiger. Der er ikke nok salg, og når der ikke længere er nok fortjeneste ved det, bliver det droppet. Dog er Carlsen faktisk ikke de eneste, som udgiver manga i Danmark. Fahrenheit udgav sidste år Min fjerne barndomsby, som henvender sig til et ældre publikum. Uden markedsføring tror jeg, at markedet for mainstream manga (der ikke er nye) fortsat vil skrumpe ind. Dog kunne niche serier godt have en chance, for manga er nok i det hele taget en niche i Danmark.

2 kommentarer:

  1. Der er bare brug for, at en anden end Carlsen går i gang med udgivelserne.

    SvarSlet
    Svar
    1. DVs. nogen, der rent faktisk gider markedsføre serierne, og som ikke udelukkende baserer sig på word of mouth, Stegelmann, cons som man alligevel ikke er sikker på altid bliver til noget og dubs af film og serier i fjernsynet (som der stort set ikke er nogen af heller længere!)

      Slet