torsdag den 8. november 2012

November uden J-Popcon

De seneste 9 år har november måned stået i J-Popcons tegn. I år kunne have været 10. gang i streg, men nu er traditionen for alvor brudt. Da jeg begyndte at snuse til animemiljøet og hørte om J-Popcon tilbage i hvad... 2004 måske, stod J-Popcon som en lysende stjerne midt i den triste og mørke efterårstid. Ikke bare forbedrede den efteråret - nej, det var årets højdepunkt for mange. Min egen første J-Popcon var 2005, og jeg kan stadig huske den kriller jeg havde i maven, da jeg drog af sted ovre fra det mørke Jylland. Dengang var miljøet mindre og mere skjult. Måske derfor var J-Popcon noget særligt - det var jo det eneste, der fandtes - det eneste sted, hvor man kunne møde andre fans.

I dag ser miljøet meget anderledes ud. Bare se Oktobers events og Novembers events. Der er mange muligheder for at træffe ligesindede - og man behøver ikke rejse tværs over landet for at gøre det. På den front har J-Popcon mistet sin "uniqueness." Alligevel er J-Popcon vokset lige så stødt som miljøet er vokset. Så hvad er det, der stadig får folk til at komme til J-Popcon..? Nogle mener, at det kan skyldes størrelsen. J-Popcon samler stadig flest mennesker i fanmiljøet. Fordi connen har været der så længe, er kendskabet til den måske også mere udbredt. Mange fortæller i hvert fald, at de hørte om J-Popcon først. Selvom der kom foreninger til i 2005-2007 var J-Popcon stadig et stort samtale emne, da det var det største sted, hvor animefans mødtes.
"Det var det eneste andet con der var som alternativ til HAF på det tidspunkt. Da jeg først troppede op var jeg meget imponeret over størrelsen. Men det forsvandt hurtigt da man havde været der lidt. Jeg følte ikke at der var meget styr på con'en fra arrangørernes side af. Ting der skulle afholdes var ikke til at finde eller var meget forsinkede/aflyst. Jeg er siden stoppet med at dukke op. Det er alt for dyrt, når man tager kvaliteten i betragtning." - Lars
Jeg kender flere, der har det på samme måde, men folk strømmer jo stadig til J-Popcon den dag i dag. Så selvom "ældre deltagere" måske er stoppet med at komme, er der kommet nok nye til til at dække frafaldet - endda nok til sikre en stigning. Mange af dem kommer helt sikkert fra andre steder i miljøet, som netop hører om J-Popcon fra andre. I dag tager nogle også derhen, fordi deres venner gør. Så det handler måske ikke så meget om at møde nye mennesker længere men lige så meget (og for nogen mere) om at mødes med gamle venner.
"også bunder det nok også i noget med flokdyr og man er der, hvor ens venner er." - Andreas
Som Andreas så smukt skrev det. Mine egne grunde til at tage til J-Popcon har i hvert fald ændret sig over årene. J-Popcon er gået fra at være arrangementet, som man bare måtte deltage i til én underholdningsmulighed ud af mange. For mig er det ikke så meget et mødested mere - jo jeg hilser på venner, jeg ikke ser så tit eller kun i forbindelse med conner - men at møde ligesindede i det hele taget, kan jeg mange andre steder nu. J-Popcon har ikke den samme betydning længere - i hvert fald ikke for mig. De sidste par år har jeg ikke været blandt dem, der talte måneder, uger og dage til connen. Jeg har taget den som den kom. Netop derfor troede jeg egentlig heller ikke, at jeg ville lægge mærke til, at den nu ikke længere var i november. Nu er situationen så sådan, at jeg faktisk sidder og synes, at det er lidt underligt, at der ikke er nogen J-Popcon i den kommende weekend. Selvom der er mange ting, jeg har været utilfreds med ved connen, har jeg alligevel svært ved at give slip på den. Sidste år overvejede jeg at blive væk, men jeg endte alligevel med at komme lørdag. Jeg havde også talt meget med mine venner om, om man skulle droppe J-Popcon, hvilket flere af dem har gjort, men nu har Morten og jeg alligevel booket hotel til næste år... XD Det er som om, at jeg ikke kan give slip. I'm addicted! Jeg har brugt argumentet, at jeg simpelthen er for nysgerrig til at blive væk næste år. Jeg vil så gerne se, hvordan de nye lokaler i DGI-byen kommer til at fungere, om der er bedre styr på tingene, hvordan det kommer til at fungere med 2 cosplayshows osv. Okay... jeg lyder hvis lidt fanatisk nu... eller måske naiv...? Jeg ved ikke, om det er, fordi jeg har et nostalgisk bånd til J-Popcon, eller fordi jeg bliver ved med at have forhåbninger om, at connen bliver bedre. Jeg ved det ikke, men her sidder jeg så en november aften og synes faktisk, at det er lidt trist, at der ikke er J-Popcon i morgen...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar