onsdag den 2. oktober 2013

Fandom Spotlight: Vocaloid

Først vil jeg rigtig gerne sige tak til alle dem, der har medvirket i mit lille projekt her. Fedt, at I gad tage jer tiden til det.

I de sidste par år har Vocaloid fandommen i Danmark vokset sig stor - i hvert fald, hvis man ser på mængden, der cosplayer som Vocaloids. Selv har jeg hørt nogle af sangene på Youtube, men ligesom med andet musik, er der både sange, jeg godt kan lide og sange, jeg ikke synes om. Jeg vil betegne min egen holdning til Vocaloid som nogenlunde neutral. Jeg er hverken fan, men jeg har heller ikke noget imod Vocaloid. Jeg synes, at det er et interessant koncept, hvilket også var en af grundene til, at jeg valgte, at Vocaloid skulle være emnet for min første Fandom Spotlight. 

I forbindelse med dette blogindlæg har jeg lavet 6 interviews med Vocaloid fans, 3 med ikke-fans uden negativ holdning til Vocaloid og 1 med en, der ikke bryder sig om det. Jeg ville gerne have haft flere, men nu har jeg valgt at gå ud fra det, jeg har. Nu ved I læsere så også, at indlægget er baseret på en ret begrænset mængde data.


Hvordan og hvorfor folk bliver fans
Langt de fleste er faldet tilfældigt over Vocaloid på Youtube, hvor en af de foreslåede videoer var en Vocaloid-sang. "Jeg ved ikke hvordan eller hvornår jeg blev fan a Vocaloid... Tror vist at jeg fandt World Is Mine og Po Pi Po Live på Youtube," Videodelingsservicer som Youtube har dog nok haft en stor indflydelse på tilgængeligheden og udbredelsen af Vocaloid. En enkelt nævner også at have set billeder og video på Facebook, hvorefter hun faktisk aktivt lavede noget research. "Jeg lavede lidt research på Miku, og faldt fuldstændig for hendes karakter, da hun, ligesom mig, synger og danser. Musikken tiltalte mig også, og jeg blev ret fascineret af konceptet med det her virtuelle "idol". Derfra er min interesse vokset og vokset." En anden er direkte blevet introduceret til Vocaloid af en veninde.

Størstedelen nævner den kreative udfoldelsesmulighed, som noget af det, de synes gør Vocaloid så specielt. "Jeg syntes, at det er et fantastisk koncept. Hvis du nu gerne vil lave en sang men ikke kan synge kan Vocaloids gøre det for dig." "det muliggøre kreativ udfoldelse og føre til skabelse af værker som ellers ikke ville eksistere og give mulighed for selv nye skabere at blive eksponeret ved at låne Vocaloid brandet." De mange stemmemuligheder blev også nævnt. En enkelt nævner også det, at sangene bindes sammen i temaer som med f.eks. Story of Evil. Jeg forestiller mig, at det også er med til at give Vocaloid lidt mere sammenhæng.

Sådan kommer fandommen til udtryk
Det er forskelligt fra fan til fan, hvordan de giver udtryk for deres fandom. En enkelt gør faktisk ikke rigtig noget ud over at dele sange, han kan lide, men andre. En anden lytter også bare til musikken og skriver hist og her, at hun gør det. Hun har dog forsøgt sig med lidt fanart. Umiddelbart lyder det ikke som om, at disse fans gør meget i selve Vocaloid-programmerne. "Jeg personligt har aldrig rigtig forsøgt mig med at lave mine egne Vocaloid sange, men da jeg er cosplayer har jeg også lavet nogle Vocaloid cosplays et par gange. Mest udtrykker jeg nok min fandom ved at diskutere online på forumer og lignende." "Jeg nyder, at lytte til musikken, se live koncerterne, spille Project Diva spillene, og jeg har en lille smule merchandise liggende. Jeg har også forsøgt mig, at lave musik med Vocaloid2, men det er altså lettere sagt, end gjort! :D" En enkelt er dog gået skridtet videre og kan måske ligefrem kaldes en slags ambassadør for Vocaloid. "Jeg holder oplæg om vocaloid som fænomen, arbejder med det professionelt og prøve at motivere fans til selv at blive del af den skabende process."

Fan og fan imellem
Da jeg ved, at bronies (fans af My Little Pony: Friendship is Magic) og Hetalia-fans mødes af og til (altså hver for sig :p), spekulerede jeg over, om der mon fandtes noget tilsvarende for Vocaloid-fans. Tilbagemeldingen fra fansene var dog, at der så vidt de vidste, ikke fandtes deciderede Vocaloid-træf. Det lyder til, at de eneste steder Vocaloid-fans mødes, er til conner, hvor der ind imellem laves Vocaloid meet-ups og photo shoots. Jeg ved ikke, om man skal tolke det som, at der ikke er et stærk sammenhold eller ønske om at mødes alene bare Vocaloids-fans. Måske er Vocaloid-fans bare tilfredse med at se hinanden til conner. Det kan enten tolkes, som at det sociale ikke spiller så stor en rolle i denne fandom, eller at de har det fint med bare at se hinanden, hvor der også er andre til stede - de har ikke brug for at "trække sig tilbage i deres egen lille gruppe".

Opfattelsen af fans udefra
Selvom jeg kun har været i kontakt med 4, der ikke er fans i forbindelse med dette projekt, udtrykker de faktisk 4 ret forskellige holdninger.
"Mit indtryk af Vocaloid-fans er først og fremmest, at de godt kan lide at cosplaye." Jeg må også sige, at det er gennem cosplay, at jeg selv er blevet opmærksom på Vocaloid-fans i Danmark. Det er jo også en forholdsvis "nem" måde at vise sin glæde for Vocaloid-figurerne på - forstået på den måde, at det nemt at vise sin interesse til mange gennem cosplay til f.eks. conner, og med et enkelt klik kan man jo bestille et kostume online. Af den grund er det også lidt pudsigt, at det kun er halvdelen af de spurgte fans, som cosplayer.
"Jeg synes faktisk ikke, jeg lægger særlig meget mærke til Vocaloid-fans udover når de er på scenen. Det er ikke ligesom Naruto-fans, som tit og ofte (efter mit indtryk...) løber rundt og udfører yaoi-acts over hele connen." Man kan måske sige, at denne person opfatter Vocaloid-fans som mere... lad os kalde det... afdæmpede - i hvert fald sammenlignet med Naruto-fans.

Et par synes egentlig ikke, at Vocaloid-fans adskiller sig fra så mange andre fans. "Så mit indtryk af Vocaloid fans er ikke anderledes end hvordan jeg opfatter anime og manga fans. Det er en god hobby og så er der mange folk man kan dele fornøjelsen med." "vocaloid fan's er som mange andre fans, de går op i hvad de kan li' og mener det er det bedste der findes."
Og så alligevel sætter de begge to en lille krølle på. "Noget som der så overraskende mig er hvor populært Hatsune Miku koncerter er." Det må jo også sige noget om Vocaloid-fans. Personen fortsætter dog også: "Det er overvælende at se hvor dedikeret hardcore fans kan være. Nogen vil nok kalde det mærkeligt, måske lidt skræmmende, men jeg synes det er et frisk, kreativt og anderledes koncept." Ligemeget hvilken fandom man kigger på, om det er relateret til grafiske medier eller sport, så tror jeg altid, at der vil være en gruppe hardcore fans, som mange nok ikke helt forstår. En tredje person udtaler da også: "udover at synes de er lidt skøre nogen af dem har jeg ikke noget imod dem, vi har trods alt hver sin smag."
Den anden krølle er dog myntet på Vocaloid-fans generelt. "dog vil jeg sige at de er mere åbne overfor andre kulturer og meninger da deres egen smag er anderledes end normerne og derved har de selv prøvet at få deres meninger nedgjort og derved respekterer de andres meninger^.^" Dette er egentlig noget jeg tit hører om anime- og mangafans, hvilket Vocaloid-fans jo for det meste er. Så jeg tror nu ikke, at det i vores fanmiljø er noget, der er specielt for Vocaloid-fans. Jeg forestiller mig dog også, at personen jeg har taget citatet fra, har tænkt i den brede forstand i forhold til Danmark generelt. 

Vocaloid-figurerne vs. kunstnerne (brugerne af programmet)
Da jeg startede på dette projekt, havde jeg egentlig kun tænkt på fansenes tilknytning til Vocaloid-figurerne, men efter en dialog med en af ikke-fansene, kom jeg til at tænke på, at det kunne være meget interessant at høre, hvordan fansenes forhold til kunstnerne egentlig er. Overraskende nok var der faktisk kun få, som egentlig følte sig knyttet til figurerne. Det virkede ikke rigtig til, at der var et stærkt forhold til hverken figur eller kunstner, sådan som jeg havde regnet med. Kun to personer nævner direkte, at de vel er lidt knyttet til figurerne. "Jeg har ikke set mere ind på kunstnerene, udover hvilket program de bruger. Jeg gætter på at jeg dermed knytter mig til vocaloid figurene, da det også er en af grundene til, at jeg lytter til vocaloid." En anden binder tilknytningen sammen med cosplay; "man kan vel godt sige, at jeg er lidt knyttet til figurerne. Som sagt så cosplay'er jeg Rin Kagamine, så jeg føler mig specielt knyttet til hende, det synes jeg kommer naturligt, når man cosplay'er en person."
For en handler det mere om sangteksten. "Jeg tror jeg sætter selve sangens lyrics højere end den stemme, der synger den, men er imponeret over de sange, folk kan skrive og glad for, at de udtrykker sig gennem vocaloids, hvis de ikke synes, de selv har en stemme, der er 'god' nok til deres sange. Jeg tror nok jeg sætter kunstneren højere end selve programmet, mest fordi det er kunstneren, der former helheden af en sang." Det samme gælder en anden fan ud over hendes tilknytning til Miku, som hun cosplayer. "Figurerne som kunstnerne bruger, betyder ikke så meget for mig, så længe musikken er god. " En tredje nævner også, at hun værdsætter kunsterens arbejde. "Jeg føler mig personligt ikke knyttet til nogle af delene som sådan. Altså, jeg værdsætter selvfølgelig kunstnernes hårde arbejde, og jeg har mine foretrukne vocaloid-songwriters og sådan, da de selvfølgelig hver især har deres egne former for tekster og genrer, men jeg føler mig hverken “knyttet” til kunstner eller vocaloid. "

Vocaloids popularitet
En ting er Vocaloid-fans, noget andet er Vocaloids popularitet. Selvom det hænger sammen, så kan man jo godt have forskellige holdninger til fansene og en anden til programmet og dets popularitet. Jeg spurgte alle om, hvorfor de troede, at Vocaloid er blevet så populært. Her vil jeg starte med fansenes bud.
"Hvad der gør dem populært? Det er animerede figurer der synger... De har ingen grænser. Samtidig er det jo sjovt at se japanere gå til en koncert, hvor det er et 3D hologram der synger."
"Fordi det er så specielt. Så unikt. Vi har jo ikke rigtigt set noget lignende før, og med de engelske Vocaloids tror jeg også at det har været muligt at nå folk udenfor japansk popkultur på én eller anden måde."
"For det første, fordi du har de her karakterer, som du ikke kender andet til, end navn og alder. Du kan efter fri fantasi skabe dit helt eget univers med disse karakterer, og selv bestemme, hvilken slags lyd, der skal komme ud af dem, hvordan de bevæger sig og hvilke relationer de har til hinanden. Desuden repræsenterer de første Vocaloid karakterer en enormt bred gruppe af stereotyper, som appellerer til forskellige mål/aldersgrupper, indenfor fanmiljøet. Til sidst, er det meget oppe i tiden, med Anime/Manga, der omhandler idoler af forskellige typer, og der repræsenterer Vocaloid noget, der aldrig før er set: Virtuelle idoler, der ikke kommer fra nogen anime/manga."
"En maskot karakter [er] en ekstra inspirations kilder for skabere, der gør det mulige at skabe musik som ikke vil eksistere uden maskotten som basis, samtidig er maskotterne meget løst defineret, hvilket give masser af plads til fortolkning. (...) Da alle i teorien kan lave musik med vocaloid, skabes der derfor en stor mængde af musik som give en større chance for at enhver givende person vil finde en sang de kan lide. Når først en person har fundet en sang de kan lide, så virke maskotten for den pågældende sang så som et brand, der gør så at en person kan være mere tilbøjelig til lige at tjekker en sang ud fra en producer de ikke kender, fordi stemmen er fra en vocaloid."
"Vocaloid er sådan et vidt begreb, hvilket gør at der nærmest noget for enhver smag. Hvis du ikke kan lide [en] form af Vocaloid (fx kærligheds sangene), så skal du ikke søge ret længe for at finde Vocaloid sange med helt omvendte tema'er. Vocaloid har lidt af det hele."
Så for at opsummere lyder det som om, at det er de mange muligheder og friheden med Vocaloid og Vocaloids figurer, som lægger til grund for populariteten. Groft sagt; man kan selv gøre Vocaloid til det, man gerne vil have, det skal være. Den store mulighed og invitation til at interagere og involvere sig med Vocaloid, burde skabe en større tilknytning til det og ejerskabsfornemmelse over det.

Lad os nu høre ikke-fansenes bud.
"jeg tror at vocaloid er blevet mere udbredt på grund af at vocaloid er inden for musik, men holder konceptet fra tegningerne i manga-stilen som der har fascineret folk, og derved har de udvist interesse for det og endt med at sprede det videre ud, (...) jeg tror at folk er mere åbne overfor at skulle lytte til noget og danne en mening end at skulle se en lang episode eller læse et kapitel. "
"Jeg tror det er populært af flere grunde. For det første er der folk der ønsker at lave musik selv, men som ikke har talenterne for det, og derfor bruger Vocaloid til at få opfyldt deres drømme. Hvis vi snakker om i forhold til animemiljøet, som nok vil være det mest relevante, er det vel nok mest bare fordi det er japansk og fordi folk gerne vil være med på moden inden for miljøet. Sidst er der også det ved det at der er så mange remixes af forskellige allerede populære sange lavet til Vocaloid, hvilket gør at det skaber en bred målgruppe."
"Vocaloid er vel blevet populært på grund af internettet og fans af anime har taget fænomenet til sig og gjort det mere udbredt. Selve konceptet med at lege med toner og generere en sang, helt uden selv at skulle lægge stemme til, er en vedkommende måde at kunne udtrykke egne følelser gennem sang."
"Jeg tror, der er mange grunde til, at Vocaloid er blevet populært. I og med det er en software til at lave musik, er der mange kendte musikere (bl.a. Gackt), der har benyttet sig af det, og det putter Vocaloid i et spotlight. Dvs. at du f.eks. kan kreere sange, som du kan få Gackt's stemme til at synge, og det tror jeg er virkelig fascinerende for mange. Man kan i fremtiden lave musik, som synges af musikere, der har trukket sig tilbage eller er døde. Teknologien bag er ret avanceret, og måske den også giver håb om hvilke andre ting, der kan udvikles i fremtiden. Det kunne f.eks. være talende A.I.'er (med "rigtige" følelser), som er et ret populært koncept inden for otaku-verdenen (bare se på titler som Chobits og A.I.Love You). Vocaloid-verdenen er kæmpe stor, og der findes virkelig mange characters. (...) Dette store udvalg gør, at der er noget for enhver smag, (...) Hver Vocaloid har også et specielt "character item", som gør dem genkendelige og måske også mere elskelige? Det gør også karaktererne lettere at cosplaye. Jeg forestiller mig, at det lidt er ligesom My Little Pony's cutie marks. Derudover er der også skabt manga ud af konceptet, og det trækker jo også flere folk til. Det er altså en franchise, der kan appellere til de fleste mennesker - hvad enten de kan lide at læse, se AMV'er, høre/skabe musik eller cosplaye. Derfor tror jeg, det er blevet så stort."
Så... musik med tegninger i "mangastil", muligheden for at lave musik uden selv at have sangtalent, ønske om at være med på moden, de teknologiske muligheder, det store udvalg af genkendelige figurer og en franchise med mange udtryks- og interaktionsmuligheder.

Der er nogle overlap, men ikke-fansene har også tænkt lidt i andre baner. Jeg kunne dog heller ikke forestille mig en fan sige det med at være med på moden... XD

Jeg spurgte også fansene om, hvad de troede, ikke-fans synes om, at Vocaloid er blevet så populært i fanmiljøet. Fansenes umiddelbare indtryk er, at folk i fanmiljøet ikke er begejstrede.
"Ting, der vokser sig store i det danske fanmiljø, har det desværre med, at blive cosplayet så meget, at ikke-fans bliver trætte af dem rigtig hurtigt. Det er ikke nogens skyld, men det et eller andet sted også lidt synd. " En enkelt tegner faktisk et billede, som overraskede mig lidt. "Jeg hører mange fordomme omkring Vocaloid fans fra folk i, især anime fanmiljøet. Det nåede til et punkt hvor jeg faktisk skammede mig over at være Vocaloid fan fordi der konstant blev givet udtryk for at det kun var "weeaboos" der interesserede sig for Vocaloid, og det er desværre en holdning jeg stadig støder på rundt omkring. Jeg hører også tit om vocaloid fans, som også er engagerede anime fans der undskylder sig med at de altså ikke er "som alle de andre Vocaloid freaks" hvilket lidt er en skam." Jeg må sige, at jeg aldrig selv er stødt på denne holdning til Vocaloid-fans. Denne negative attitude kom heller ikke til udtryk blandt de ikke-fans, jeg interviewede. Selvom en af dem direkte ikke brød sig om Vocaloid, var hans holdning overfor fans ikke, som i det ovenstående citat. Da udmeldingen overraskede mig, spurgte jeg efterfølgende både nogle af fansene og ikke-fansene, om de nogensinde var stødt på folk med en negativ attitude overfor Vocaloid-fans. Umiddelbart var tilbagemeldingen begge steder, at det var de ikke. Så mængden af fordomme afhænger nok af i hvilke dele af miljøet, man kommer.
Personen, der nævnte det med fordomme, kom også selv med et bud på, hvorfor de var opstået. "unge anime fans hvis viden måske er begrænset har det med at syntes om Vocaloid, men for det første er det slet ikke et problem, men for det andet betyder det ikke nødvendigvis at os der har været i det japanske fanmiljø i op til flere år ikke også kan nyde Vocaloid. Jeg tror, det er fordi at alt er spændende og fantastisk når man er ny inden for anime, hvilket jo bare er super fedt. Man har så meget at opdage og vil gerne være en del af det hele. Her er vocaloid et godt sted at starte fordi det er forholdsvis let at komme ind i "overfladen" af vocaloid fandommen. Alle kan jo finde sange med Miku og syntes om dem, og det gør det let at blive fan hurtigt." Jeg spurgte så, om man kunne sammenligne holdningen med folks opfattelse af såkaldte Narutards, som var meget fremtrædende, da Naruto var stort. "som sagt [er det] tit meget unge og "uvidende" folk der gør sig meget i vocaloid fandommen, og nogle ældre anime fans (hermed skal det ikke læses som ALLE ældre anime fans selvfølgelig) godt kan blive lettere irriterede over dem på en måde. Nogle vocaloid fans har det også med at gøre det deres hoved fokus punkt, meget lig "narutards" som du nævner. Det kan godt irritere andre, da de mener at der er mere i det hele, tror jeg."

Opsummering
Ud fra min lille undersøgelse her at dømme, virker Vocaloid-fans dog ikke som hverken påtrængende eller udskejende. Derimod føler jeg heller ikke en virkelig dyb dedikation. Vocaloid var anderledes og spændende, da det kom frem, fordi det åbnede op for nye måder at lave musik. Den store tilgængelig har gjort, at det er nået ud til mange mennesker, som har udvist nysgerrighed omkring det. Den helt store involvering i skabelsesprocessen har dog ikke slået rod, virker det ikke til. En af fansene mener da også, at fanbasen direkte er døende. "Jeg tror desværre at Vocaloid fanbasen er døende i Danmark, hvilket lidt er en skam. Jeg tror, det er fordi der for det første bliver ved med at komme så mange nye vocaloids og det efterhånden også er svært at følge med for nye fans. Men det er nok også fordi at der ikke er en "story line" som sådan man kan følge med. I sidste ende er det jo bare et program der skaber sange. Men jeg har også lidt på fornemmelsen at vocaloid fandommen er ved at blive overtaget af andre fandoms." Jeg tror også, at Vocaloid-fans på et eller andet tidspunkt vil kaste sig over det nye store i fanmiljøet - især hvis fansene vitterligt ofte er de yngre og nye fans, som endnu ikke har så bredt et kendskab til, hvad der ellers findes.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar