torsdag den 19. december 2013

"J-pop er blevet en dyr bitch"

Blogindlæggets titel er et citat - og nej, det kan ikke findes et sted på Facebook, for jeg har fået det via Skype. :p

Da J-Popcon åbnede for sin tilmelding i går, viste der sig at være en prisstigning i forhold til sidste gang. Nu kostede early bird billetten nemlig 350 kr., hvilket var normalprisen i 2013. Det var kun de 100 første, som kunne købe en early bird billet. Resten må slippe en normalpris på 395 kr. Early bird billetterne blev udsolgt på under 26 timer.

Selvom det er en større nyhed, tænkte jeg, at det ville blive svært at skrive mere end et par linjer om det, hvis jeg ikke skulle ud i en masse gætterier. Af den grund valgte jeg at skrive rundt omkring på Facebook og bede om folks reaktioner på prisstigningen, som jeg så ville samle sammen til et blogindlæg. Jeg skrev i fire forskellige grupper på Facebook, og der kom klart mest respons i J-Popcongruppen, hvilket man vel også kunne forvente. Min "tråd" er faktisk kommet op på hele 96 svar i skrivende stund - det er dog ikke fra 96 forskellige personer, og der bliver også diskuteret andre ting. Jeg spurgte også min omgangskreds. Dette indlæg vil indeholde både en sammenfatning og udvalgte citater fra de reaktioner, jeg har set.

Den mest fremtrædende holdning er, at J-Popcon er dyr. Det skyldes, at mange ser på det som en helhed og inkluderer deres udgifter til transport, eventuel overnatning og mad. Eftersom J-Popcon ikke har sovepladser ligesom SVS og Genki, kan det let løbe op for folk, der ikke kan overnatte hjemme. Transporten vestfra over broen - hvad enten det er med bil eller tog - er jo heller ikke ligefrem billig. De manglende sovepladser er virkelig noget, som J-Popcon får hug for.
Pauline Marie Odder Højgaard: "Jeg kommer ikke på grund af den høje pris, jeg har ikke råd til transport og andre udgifter, efter jeg har betalt for at komme ind på connen."
Sofie Julie Ankerstjerne: "Jeg kan vædig godt lide J-popcon, men synes jeg da lige prisen er skydt i vejret /: ingen begejstring fra min side af...
Nu skal jeg heeele vejen fra Bornholm af og det er altså heller ikke helt billigt - og det tror jeg dem fra Jylland osv er enige om - Pludselig skal jeg betale over 800 kr bare for at deltage og endnu flere hvis jeg skulle overnatte på hotel!
.....Det ville være fint nok, hvis det var inkl. overnatning eller sådan noget, men lige nu er det ikke heeelt rimeligt, medmindre det er pga den FF koncert."
Helena Klamer: "det er dyrt nok at komme med tog til kbh og nu stiger priserne også og for det ikke er nok kommer der flere con's tættere på, tror snart os fra jylland (måske også fyn) dropper j-pop det kan ikke betale sig, det koster formeget
Anne 'Kitsune' Aabenhuus: "Det er for dyrt for en lille jyde son mig, når J-popcon ligger så tæt på svscon. Det vil koste mig over 2000kr at komme med og det har jeg desværre ikke penge til i mit budget næste år.
Samtidig var J-popcon i år heller ikke ligefrem pengene værd for
mig, da jeg kun deltog i et event og så cosplay showet.
Mener ikke at jeg behøver at give 2000+ for gå rundt i en weekend og bare snakke med mine venner og bekendte. Så kunne jeg ligeså godt besøge dem eller de kunne besøge mig for mindre end det halve.
"

Der blev også efterlyst en begrundelse for prisstigningen, da der ikke blev nævnt noget om, hvorfor prisen steg.
Trine Meincke: "Well... Altså, jeg regner da med de har en god grund til at sætte prisen op, der er jo som regel en. Tilgengæld hvis jeg skal sammenligne med sidste år j-popcon, så synes jeg prisen er for høj i forhold til aktiviteter, og taget i betragtning at der ikke er sovepladser på connen og gæsterne så derfor ofte skal af med 500-2000 oveni for hotel, så ja... men ligesom som sagt er der jo nok en rigtig god grund Og ja, det er nu altså ikke så meget den er steget - synes det var lidt halvdyrt i forvejen xD"
På det punkt kastede et par J-Popconnarrangører sig ind i diskussionen.
Nicholas Christian Langkjær Ipsen: "Jeg er sikker på at Louise vil have meget at sige om prisstigningen, men som en der har siddet med ved beslutningsbordet kan jeg love jer at det ikke var en beslutning der blev taget let. Som Morten allerede har sagt skal prisstigningen ses mest af alt som en konsekvens af inflation. Dertil kommer at vi gerne vil kunne gøre connen endnu federe de næste par år, for slet ikke at nævne have mulighed for at invitere større navne til connen. For at kunne gøre det har vi brug for kapital i banken til at gennemføre investeringer i materiel, teknik og reserveringen af gæster. Vi valgte at gøre prisstigningen relativt højt for at undgå et scenarie hvor vi havde små prisstigninger hvert år, og forhåbentlig betyder det at vi igen kan køre en del år uden at opjustere prisen inden vi bliver indhentet af inflation. (...) Jeg håber at I vil kunne se at de ekstra penge kommer os alle til gavn, ikke kun i 2014, men især fremadrettet i '15, '16, osv. når vi har mere økonomisk frihed til at lave en fed con."
Det med at prisstigningen også fik betydning for andre års conner end 2014, satte er længere debat i gang, for hvorfor skulle folk, der måske kun kom i 2014 betale for noget, der ikke kom dem til gode...?

Siden debatten startede i går, er der faktisk kommet en officiel forklaring fra J-Popcon. Desværre er den kun kommet som svar i nyheden med åbningen af tilmeldingen, hvor jeg tror, at den vil blive overset af mange. Af grund har jeg valgt at sætte den ind her.
J-Popcon: "Kære deltagere, der er en del af jer der spørger hvorfor J-Popcon 2014 prisen er forhøjet med 45 kr. i forhold til sidste år. Det vil vi selvfølgelig gerne fortælle jer:)
J-Popcon 2014 er steget i pris, da der har været en almen stigning i vores indle
je af det udstyr, der gør vores performances og con mulig. Der har også været en stigning i flybilletterne vi booker til vores internationale gæster og hotellerne i Københavns centrum er, som I jo nok også mærker lidt til (- vi føler med jer!) heller ikke helt billige, så det er især her vores bankbog mærker det, når vi booker værelser til vores mange gæster - ps. I kan godt glæde jer, vi får nogle virkelig seje gæster i år;) og vi arbejder også på at skaffe en lille hotel rabat til jer! Mere info om det følger snart.
Endeligt er der dét der med, at ligge midt i byen i København, på en så fin lokation som DGI byen, lige ved siden af Hovedbanegården og med brug af Øksnehallen, der jo til daglig afholder events for virksomheder, der har langt større budgetter bag sig. Her er vi som frivillig forening nødt til at følge med prissætningen for udleje af lokaler generelt. Og så kan jeg oplyse at ca. 75 % af alle vores udgifter faktisk går til at dække ting, som vi ikke vil kede jer alt for meget med, men som jeg er helt nødvendige når man laver et event af vores størrelse, såsom forsikring, vagter, lokale og teknikleje, opmagasinering og transport:)
Vi har valgt kun at sætte prisen 45 kr. op og samtidig give de hurtige mulighed for at købe medlemskabet til sidste års normalpris som et lille plaster på såret til jer, på trods af at det giver os et lille tab;)
Vi glæder os til at se jer til J-Popcon 2014: Nishibashi Bunka Koukou!
Kærlig hilsen og på vegne af PR gruppen
//Louise"


En stor del så også på prisen i forhold til indholdet af connen.
Liv Elkjær Haupt Grauenkjær: "Personligt synes jeg prisen er aaaalt~ for høj. Men så må man vel forvente at de gøre endnu mere ud af det, samt der kommer flere muligheder og aktiviteter."
Camilla Albert Hansen: "Synes også at prisen er for høj i forhold til hvor lidt der egentlig sker på con'en og hvad de har at tilbyde - Synes de burde gøre som fx Japan Expo Paris (Europas største con - pris 300 for fire dage) og have åbningstider, og derved måske kunne spare i omkostningerne der."

Der var skam også et par, som tog ja-hatten på.
Mette Skovly Aaes: "Jeg har købt en early bird. jeg var lidt skuffe over connen forrige år og var ikke med sidste år. Nu giver jeg dem en chance til, så må vi se om det er sidste gang eller om jeg bliver glædeligt overrasket.
Laura Friis: "350-395 kr for en weekendbillet er i mine øjne ikke "mange" penge. Om man har råd til det er jo i sidste ende et spørgsmål om at planlægge sin økonomi i forhold til hvad man vil i løbet af et år. Til en sammenligning betaler de fleste hurtigt over 100 kr for en billet til en middelmådig film i en biograf flere gange om året uden at blinke med øjnene. Underholdningsværdi er også meget subjektivt. Selv mener jeg at connen kun giver dig mulighed for en fed oplevelse (og det koster penge; lokaler er ikke gratis, events bliver ikke foræret og frivillige skal også have nogle ordentlige forhold for at de vil fortsætte med at arbejde frivilligt) og så står man selv for at få det bedste ud af de muligheder man får."

Faktisk var sammenligningen med biografbilletten ikke den eneste af sin slags. Prisen for J-Popcon og prisstigningen blev både sammenlignet med et PS3 spil, andre conner i miljøet, rollespilsarrangementer, musikarrangementer og specifikt Roskilde Festival.

Som det nærmest er blevet kutyme, så skulle teknikken ved cosplayshowet/ene naturligvis nævnes i en J-Popcon relateret debat. XD
Lise Rasmussen: "Som minimum kunne man ønske sig at jer cosplayere, der betaler for at underholde os andre, fik ordentlige forhold mht lyd og lys."
Anne Sofie Andersen: "J-pop er ikke kendt for deres gode cosplayscene, hvilket er ærgerligt når de har SÅ mange internationale kvalifikationer (Og de er jo BESTEMT ikke en cosplay convention. Nejnej! xD)
Man kan investere i nok så godt udstyr og dygtige mennesker, men så l
ænge man ikke kan mørklægge scenen, er den ikke god nok IMO .__.
Men måske har de fået en genial idé til i år. Who knows.

Michael Hansen: "Jeg tror ikke en eneste gang, jeg har oplevet, at teknikken fungerede 100 % til cosplay showet. Selv har jeg deltaget 2 gange, hvor der begge gange gik noget helt galt. Det er hårdt når man har øvet noget så længe, og teknikken så går galt. det er under al kritik når man i forvejen (selfølgelig ud af lyst) bruger store dele af den tid man har på connen (som man har betalt fuld pris for), til forberedelse, møder, øvelse osv., på så at underholde connens "betalende kunder" og teknikken så ikke virker som den skal. Misforstå mig ikke: jeg elsker j-pop, og deltager med al sandsynlighed igen i år, men for 400 kr., skulle man tro i "for en gangs skyld" kunne sørge for, at teknikken virker under cosplay showet."

Valget af lokation var selvfølgelig også oppe og vende, da det jo nok er den største udgiftspost.
Lise Rasmussen: "For at slå det fast med attentommersøm:
Jeg forstår godt at det koster så meget. Det kan ikke hænge sammen ellers: Jeg ved godt hvad DGIbyen koster at leje.
Og hvis man ikke ønsker underskud som sidste år er man nødt til at skrue prisen i vejret hvis
man ikke er helt 100 på deltagerantal.Jeg synes bare overhovedet ikke DGIbyen på nogen tænkelig måde er det værd  :)"

Nadia Naru Poulsen: "Synes personligt det er utroligt j-pop bliver dyrere og dyrere. Favoritten for de fleste er genki eller en anden con som faktisk koster mindre.
Det hænger ikke sammen i mit hoved, og som Lise siger så synes jeg virkelig ikke DGI byen er det værd.

Har mange år valgt j-pop fra på grund af prisen og manglende soveplads.



De negative røster er klart i flertal, men alt andet ville også næsten undre mig. Det er de færreste, som gladelig betaler mere for "en vare", de er vant til at få til en billigere pris. En af grundene til den store mængde kritik skyldes måske også, at J-Popcon i forvejen blev betragtet som værende dyr. For dem der virkelig gerne vil til J-Popcon, har de 45 kr. nok ikke den store betydning ifølge min fætter Jens, og jeg er enig med ham. Når man i forvejen har besluttet sig for at tage af sted og har et budget på en 1500 kr. eller deromkring, så gør 45 kr. ikke den store forskel. Sidder man derimod og er i tvivl om, om man skal tage af sted giver prisstigningen nok ikke en det store incitament til at deltage.


Dette blev skrevet som kommentar til nyheden på Facebook omkring åbningen af tilmeldingen:
Melissa Goncalves Kjærulff: "I tror ikke at den høje pris gør at mindre kommer, så i får færre/det samme antal penge?"
Det blev skrevet for 22 timer siden, og der er ikke kommet noget svar endnu. Jeg har taget spørgsmålet med, fordi det både er interessant men også yderst relevant. Her i 2013 led J-Popcons deltagerantal højst sandsynligt pga. flytningen til marts. Derimod mærkede SVS ikke noget på den front. I 2014 er der kun 5 uger imellem de to conner, hvilket sikkert igen vil få nogle til at skulle vælge imellem dem. Prisstigningen kunne blive en vigtig faktor i dette valg. Jeg vil ikke til at spå om, hvor mange deltagere der kommer til J-Popcon 2014 - det viser sig jo også hvert år med SVScon, at jeg er ret dårlig til det/ser alt for sort på det. 

5 kommentarer:

  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  2. Hvis der kommer så mange færre deltagere end sidste år pga. af prisstigningen at vores indtjening falder, har vi i foreningen J-Popkai satset forkert.

    Jeg ved ikke hvad der ellers er at sige; det virker lidt som et retorisk spørgsmål.

    SvarSlet
  3. Som tidligere arrengør kan jeg ærligt sige, at jeg ved hvor meget arbejde og planlægning de frivillige ligger i at gøre J-popcon så underholdne, samt billigt, som overhovedet muligt - arrengørene tjener jo absolut intet på J-popcon så når alt er regnet sammen skal indkomst beløb helt ramme 0,-
    Jeg har ikke før oplevet at der var et overskud, som der er ikke må være - tværtimod har det dog været oplevet, at der var et mindre underskud - så tror ikke folk skal være nervøse for at J-pop prøver at røvrende dem.. tværtimod! Jeg kan på sin via godt forstå folk negativitet, på den anden side tror jeg de ville ændre deres synsvinkel en hel del hvis de selv skulle prøve at arrengere det , møde sene aftner efter arbejde, ligge sin fritid i en masse arbejde, ville gøre det bedste mulige med det bedste udstyr, men på samme tid tænke over pengene. Det er en del arbejde, og det hele arrengeres i fritid af mennesker som du og jeg - uden en eneste rød reje for det. Vi gør det fordi vi deler interessen og gerne vil skabe noget fedt for jer, som vi også selv synes er fedt. Det er betalingen som arrengør, at være med til at skabe glæde, sammenhold, glæde og fællesskab omkring denne kultur og hobby som vi har tilfælles med deltagerene - de fleste arrengører er selv startet som deltager og hvis prisen er steget er jeg ret sikker på at ingen anden grund var, end at det var en nødvendighed : )

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi må faktisk gerne have overskud, vi må bare ikke tage det ud af foreningen ;)

      Men tak for den støttende røst!

      Slet
    2. Hej jeg ville spørge hvor meget maden på connen ca. koster fordi jeg er bekymret om at det bliver dyrt :/

      Slet