mandag den 27. august 2012

Lej en familie A/S - et portræt af en meget ulykkelig mand

Tidligere på året havde vi mulighed for at se dokumentaren "Jiro Dreams of Sushi" om den succesfulde og talentfulde sushikok Jiro. "Lej en familie A/S" er endnu en dokumentar om en japaner, men det er en helt anderledes mand, vi møder i denne dokumentar. Ryuichi driver en yderst speciel virksomhed, hvor han lejer familiemedlemmer, venner, kollegaer eller andre ud. F.eks. har han spillet ægtemand, men han har også stillet med et helt familiehold til et bryllup, for at hjælpe sine klienter, der gerne vil dække over en hemmelighed. 
Selvom Ryuichis erhverv er usædvanligt, er det egentlig ikke så meget det og det bizarre i hans opgaver, filmen handler om. Den handler især om Ryuichis liv og hverdag. Hans liv er på ingen måde en dans på roser. Han har flere jobs for at kunne forsørge familien, som ikke rigtig agter ham alligevel. Den lille hund Chappi virker til at være den eneste, som han udveksler hengivenhed med. I løbet af filmen går det op for en, at Ryuichi er en meget ulykkelig og sørgelig mand. Måske netop derfor har han oprettet sit firma - for at flygte fra den grå hverdag og leve sig ind i en anden rolle, en rolle hvor han er værdsat. 

"Lej en Familie A/S" er en anderledes film, som giver et lidt skræmmende indblik i nogle af japanernes hverdag. Den portrætterer en helt anden virkelighed end jeg så i "Jiro Dreams of Sushi." Den stilistiske side er også med til at understrege Ryuichis nedtrykte sindstilstand. Kameraføringen er dog lige shaky nok, men det skyldes måske, at det i nogle tilfælde er skjult kamera. Filmen har en lidt brat slutning, men det er nok, fordi der egentlig ikke er en handling. Vi får bare forskellige bider af Ryuichis liv - bider som kan være svære for vestlige at sætte sig ind i og forstå. Jeg anbefaler filmen, hvis man ud over popkultur også er interesseret i en anden side af Japan.

Ifølge Kino går "Lej en Familie A/S" kun i 5 biografer landet over, men jeg så den i Ikast Bio, som ikke er med på den liste. Så den kører nok også i de mere "kulturelle" biografer rundt omkring som f.eks. Øst for Paradis i Århus, som heller ikke er på Kinos liste.

1 kommentar:

  1. er ret sikker på den køre i skive, har set reklame for den der ude :3

    SvarSlet