tirsdag den 2. juni 2015

Et kig bag SVS: dommer Lea Olsen

Har du undret dig over, hvordan det er at være dommer til SVScosplayshow. Så kom et smut med om bagved sammen med Lea Olsen - Mirazie Cosplay, som var en af de tre dommere i år. Billedet af Lea Olsen er taget af Emilie Bendix Engmann - DustyPhotography, og fællesbilledet af hele dommertrioen længere nede er taget af Sascha Nielsen - Zarsu.dk - Cosplay & Photography


Hvordan kom du selv i gang med at cosplaye?
Jeg blev shanghajet af nogle venner til at gå med på en scene og optræde, før jeg overhovedet vidste, hvad det var jeg sagde ja til. Jeg havde det sjovt, og da jeg senere fandt ud af, hvad det faktisk var for en hobby, og at det også var normalt at lave kostumer til, så var jeg rimelig hooked.
Jeg har altid været kreativt anlagt og elsket at optræde, så cosplay kombinerede to ting, som jeg elskede. Samtidig blev det også muligt at møde en masse mærkelige mennesker som mig selv, så hvordan kunne jeg ikke blive opslugt? ;)

Hvad du går du mest op i, når du selv cosplayer? (F.eks. at være in-character, at optræde, valg af materialer, de små detaljer, styling af paryk, make up, at have det sjovt, at udfordre dig selv og/eller noget helt andet.)
Uha, det er i mine øjne et meget meget bredt spørgsmål... Jeg elsker at crafte og lave et kostume, som udfordrer mig rent håndværksmæssigt. Nogle ting er jeg ved at være rimelig træt af at lave, for eksempel bukser, fordi jeg har lavet det en del gange, og det stadig kan drille mig rigtig meget. Så jeg har det klart sjovest med at lave kostumer, hvor jeg kan blive udfordret på nye måder undervejs i arbejdet med det. Samtidig elsker jeg også virkelig at gå på scenen og optræde, og jeg laver gerne et "lille useriøst kostume", hvor jeg ikke bliver udfordret håndværksmæssigt, kun med det formål, at det skal på scenen. Jeg kan også sagtens blive fristet til at lave simple kostumer for at være social med mine venner. 
Men i bund og grund er det vigtigste egentlig for mig, at have det sjovt. Men jeg har det både sjovt med at være kreativ i skabelsesprocessen af et kostume eller en sceneoptræden, og når jeg hænger ud med mine venner. 

Det var første gang, du var dommer til SVScosplayshow, men har du prøvet af være dommer til andre cosplaykonkurrencer?
Jeg havde glæden af at være dommer til Genki i 2013 til deres cosplayshow, og jeg er blevet spurgt, om jeg kunne tænke mig at være det igen i år. Det er altid en fed oplevelse at få lov til at være dommer, og jeg håber, jeg får muligheden flere gange!

Hvordan synes du, det var at skrive en ansøgning for at blive dommer?
Jeg har efterhånden skrevet en række jobansøgninger igennem årene og prøvede at tænke lidt på det som det... men det var også lidt mærkeligt, for cosplay har for mig aldrig handlet om den helt store selv-promovering, men i en ansøgning skal man netop skrive en hel masse godt om sig selv og hive alle sælgende ting frem. Så et eller andet sted følte man sig en lille smule selvfed, mens man sad og skrev det, men ja, prøvede bare at tænke på det som en jobansøgning. :)

Fortæl lidt om, hvordan det var at være dommer. 
Det var egentlig meget stille og roligt. Vi havde ikke nogen opgaver om fredagen og søndagen overhovedet, det var kun lørdag. Vi mødte op i hallen kl. 13:00 og var til stede ved cosplaymødet, og så brugte vi ellers timerne frem mod cosplayshowet på at snakke med deltagerne hver for sig, om deres kostumer, og hvad de skulle lave på scenen. Til showet var vi selvfølgelig meget optagede af at nyde de mange gode acts og efterfølgende voterede vi så i længere tid, end jeg tør indrømme, inden vi annoncerede vinderne. 

Hvad synes du ellers om at være dommer til SVScosplayshow?
Det var super fedt at få lov til at snakke med deltagerne og høre, hvad de havde lagt af hårdt arbejde i deres kostumer og optrædener. Det giver et ekstra perspektiv på hvad man ser på scenen, og jeg synes at man ser det hårde arbejde, der er blevet lagt i forberedelserne, meget tydeligere.

Mærkede du, at både Sørine Karlsson - Surine Cosplay og Daniel Christensen - Drakkashi Cosplay begge har været dommere til SVScosplayshow før?
Det kunne godt mærkes, at de begge har været dommere før, men jeg synes ikke, at det var udpræget, at det lige præcis havde været til SVS. Der var da et "til tidligere SVS'er har det været sådan..." ind imellem, men det var ikke, fordi jeg følte at mine holdninger eller meninger blev underkendt på nogen måder! De var begge rigtig dejlige at arbejde sammen med og jeg synes at vi udgjorde et godt team. :)


Synes du, at det var passende med tre dommere?
Tre er efter min mening et ganske godt antal af dommere, da man ikke er nok til at have alt for mange forskellige meninger og stadig nok, til at man kan lave en demokratisk afstemning, hvis det skulle blive nødvendigt. Samtidig er der også nok øjne, til at man opfatter langt de fleste ting og stadig kan blive enige.

Hvordan var det at udvælge vindere til de forskellige priser? (Var der f.eks. nogen kategorier, hvor I med det samme vidste, hvilken gruppe, der skulle vinde? Var der nogen kategorier, hvor I diskuterede virkelig længe?)
Det var hårdt. Meget hårdt! Der var ingen kategorier, hvor vi med det samme vidste, hvem der skulle løbe med prisen. Vi havde som minimum tre forskellige optrædener oppe at vende ved hver kategori. Selvfølgelig var der nogle kategorier, der tog kortere tid at blive enige om end andre, men det var til dels også, fordi vi allerede havde givet nogle af kandidaterne en anden præmie. EC [red. EuroCosplay] var nok den kategori, der tog længst tid, da vi ville være sikre på, at vi sendte den rigtige afsted til London. Så der var rigtig meget at diskutere der, også fordi der var så mange gode at vælge imellem!

Hvad tænkte du, da I dommere blev spurgt, om I kunne tænke jer at uddele en pris mere? (Var der f.eks. en gruppe, du tænkte på med det samme, som måske ikke lige passede ind i en af de andre kategorier?)
Jeg var lykkelig og ved at falde budbringeren om halsen af glæde ;) Vi havde siddet og diskuteret en times tid på det tidspunkt og havde et par løse ender, som vi ikke vidste, hvordan vi skulle komme udenom, så den ekstra præmie faldt på et rigtig tørt sted. 

Hvad kunne du bedst lide ved at være dommer?
Jeg kunne rigtig godt lide at få lov til at se kostumerne tæt på, og høre hvad folk havde tænkt på i skabelsen af det. Generelt synes jeg også, at man ser cosplayshows med andre øjne, når man skal uddele præmier efterfølgende, og jeg kan faktisk godt lide den måde at se det på. Selvfølgelig er man mere kritisk end normalt, men samtidig synes jeg også at det er nemmere at se alle de gode kvaliteter som de forskellige bringer til scenen.

Var der nogen negative sider ved at være dommer?
Det var en smule frustrerende at sidde under showet og vide, hvor svært det ville være at uddele præmier. Heldigvis løste det sig, da vi kom til at snakke sammen bagefter, men jeg har stadig et par grupper, som jeg gerne ville have givet noget. Derudover kunne jeg også godt have brugt nogle lidt mere faste rammer omkring bedømmelsen af kostumer; at folk for eksempel havde fået lidt mere klar besked om, hvornår de skulle snakke med os, og at der på forhånd havde været et rum klar til os, hvor vi kunne snakke med deltagerne i. Det løste sig alt sammen, men jeg kunne godt have brugt en lidt skarpere tidsplan at arbejde ud fra.

Fik du også tid til at opleve resten af connen?
Ork ja, som sagt havde jeg ikke nogen opgaver overhovedet fredag og søndag. Og da jeg var på connen fra da dørene blev åbnet, til de lukkede, var der rig mulighed til at få snakket med folk og hygget sig. Det var kun lørdag, der efter kl. 13 var rimelig fyldt op og ikke gav mulighed for at gå rundt på resten af connen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar