lørdag den 31. maj 2014

Lånt på biblioteket: Mushishi

Titel: Mushishi
Læst: 10/10 bind
Genrer: fantasy, mystery, drama
Manga-ka: Yuki Urushibara
Japansk udgivelse: 1999-2008

Mushishi er til dig, der godt kan lide en rolig, stemningsfyldt og lidt eftertænksom manga. Der opstår konflikter og problemer i historien, men de løses med eftertænksomhed og forståelse frem for våben og magi. Mushishi henvender sig derfor nok til en ældre læserskare.

Verdenen, som historien foregår i, er et feudalt Japan med små landsbysamfund med bønder, håndværkere, fiskere og lignende erhverv. I verdenen eksisterer der væsener kaldet mushi, som kun kan ses af de færreste. Mushi lever deres liv på samme måde som dyr. De har intet ondt i sinde, men af og til skaber deres tilværelse og påvirkelse problemer for menneskerne. Det er i disse tilfælde, at der er brug for en mushishi. Historien følger den omrejsende mushishi Ginko. Mushi tiltrækkes af hans tilstedeværelse, hvilket er grunden til, at han aldrig bliver længe det samme sted. Ginko har stor viden om mushi, og hvad man kan gøre for at kurere mennesker, der er ramt af mushi-relaterede lidelser.
Der er dog ingen større sammenhængende historie. Ginko rejser rundt og hjælper forskellige mennesker. Faktisk fortælles historien om den givne mushi og dennes påvirkning faktisk tit fra en anden persons synsvinkel end Ginkos. Så Mushishi er egentlig mest en samling af selvstændige historier. Der er dog nogle få personer, som går igen ind imellem. Da Mushishi faktisk bare kaster en ud i den første selvstændige fortælling, har den ikke en egentlig start. Så vidt jeg husker, er der heller ikke en egentlig slutning.
Ja, Mushishi er en af de få manga, som jeg har lånt på biblioteket og faktisk læst færdig... ^^; Det er nemlig sjældent, at bibliotekerne har alle bind i en serie desværre.

Jeg vil anbefale Mushishi til jer, der godt kan lide at gå på opdagelse i en anden verden og har tålmodigheden til at udforske den stille og roligt. Jeg fandt det spændende at lære om de forskellige mushi - hvordan de lever, hvordan de kan påvirke mennesker, og hvordan man kan negere deres effekt. Lige så interessant er det dog at opleve den menneskelige natur og se deres reaktioner på de mushi-relaterede lidelser og de situationer, de er i.
Mushishi er en manga, man kan fordybe sig i - og det anbefaler jeg også man gør. Sæt jer godt til rette i et stille rum med en kop te eller lignende og find mangaen frem. Den er perfekt til en regnsvejrsdag, hvor regnen siler ned af ruden. Det lyder måske lidt underligt, men jeg synes, at regnen ligefrem kan være med til at sætte en i stemning til Mushishi og den stemning deri. Mushishi er også god til at koble af fra hverdagen med.
Vil man se Mushishis verden i farver med lyd og bevægelse, kan man kaste sig over anime'en. Den har virkelig formået at skabe den stemning, som er så særlig for Mushishi. Faktisk gjorde jeg det i omvendt rækkefølge - jeg så anime'en først og læste så efterfølgende mangaen. ^^;

Mushishi er svær at sammenligne med andre serier - i hvert fald blandt dem, jeg er stødt på. Stemningen, fortællestilen og tilgangen til historierne er ret unikke. Mushishi er speciel, og den er helt klart ikke for alle, men for dem, der kan lide den, venter der en læsefornøjelse af en helt særlig art.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar